Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Посланик Любомир Кючуков се срещна с д-р Мърсия Макдермот
Посланик Любомир Кючуков се срещна с д-р Мърсия Макдермот Print E-mail

На 9 юли 2010 г. посланик Любомир Кючуков посети д-р Мърсия Макдермот, автор на редица книги, посветени на България, сред по-известните от които са „История на България 1393 - 1885”, „Апостолът на свободата”, „Български народни обичаи” и др.
В рамките на срещата посланик Кючуков изрази своето уважение към дългогодишния труд на д-р Макдермот за популяризиране на българската история и култура. Той запозна д-р Макдермот с проведените в посолството лекция и фотодокументална изложба, посветени на живота и делото на Васил Левски. В рамките на събитието в дипломатическото представителство бе представено и най-новото издание на книгата „Апостолът на свободата”, издадена за първи път през 1967 г. във Великобритания. По време на разговорите бе обсъдена възможността за разпространението на английското издание на книгата във Великобритания, като посланик Кючуков изрази готовност посолството да окаже съдействие при нейното популяризиране.
Авторката на книгата от своя страна сподели впечатления от посещенията и многобройните си срещи в България, оставили у нея приятни спомени.
Дълги години д-р Мърсия Макдермот е председател на Британско-българското дружество в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високите държавни отличия – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“.

 
< Prev   Next >