Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Българо-британско сътрудничество в областта на борбата с трафика и търговията с хора
Българо-британско сътрудничество в областта на борбата с трафика и търговията с хора Print E-mail

По покана на посланик Любомир Кючуков в резиденцията на българското посолство в Лондон се проведе дискусия на тема „Борба с трафика и търговията с хора”. Срещата е по инициатива на Общопарламентарната група за борба с трафика на хора в Британския парламент и българското посолство в Лондон. В нея взеха участие представители на Камарата на лордовете и Камарата на общините на Британския парламент, посланици на страните-членки на ЕС, представители на неправителствени организации.
В своето приветствено слово посланик Кючуков подчерта различните измерения на проблема - политически, социални, институционални. Също така бе отбелязано, че това не е проблем само на една държава или географски регион, а всички държави съвместно трябва да полагат усилия за преодоляването му. В България през последните години са предприети редица ефективни законодателни, правоохранителни и социални мерки в областта на борбата с трафика и търговията с хора. Акцент бе поставен върху мултидисциплинарния подход на противодействието и необходимостта от ефикасно международно взаимодействие.
Председателят на Общопарламентарната група, депутатът Питър Боун, баронеса Бътлар-Слос, баронеса Ема Никълсън и Антъни Стийн, бивш депутат и председател на новоучредената във Великобритания „Фондация за борба с трафика на хора”, подчертаха примера на доброто българо-британско сътрудничество и полезността на обменените срещи на парламентарно ниво между България и Великобритания и насърчиха останалите държави също да инициират сформирането на подобни групи.
Участниците се договориха съвместното обсъждане на тази тема да продължи както в Британския парламент, така и в по-широк кръг с оглед повишаване ангажираността на институциите и общественото мнение във Великобритания и страните-членки на ЕС с решаването на този проблем.

 
< Prev   Next >