Saturday, 21 October 2017
Home arrow Archives arrow Международен триумф на български архитекти
Международен триумф на български архитекти Print E-mail


Българските архитекти Светослав Станиславов и Делян Жечев от архитектурното студио „Дизарх” спечелиха в Лондон изключително професионално признание чрез отличаването им за лауреати на Международните награди за недвижими имоти. Те станаха победители в категорията „Награда за архитектура на търговска сграда” за Европа за 2010 г.

Отличената сграда е търговският център „Пфое мол” във Варна. Това отличие им позволява да се състезават за световната награда в тази област през ноември т. г. Наградата е висока оценка за качеството на работа, за иновативността и таланта на младите архитекти от „Дизарх”. Те спечелиха още една награда – плакет с пет звезди за проект на обществена сграда – Съдебна палата във Варна.

Международните награди за недвижими имоти (International Property Awards) е престижна програма, която с подкрепата на телевизия „Блумберг” отличава най-високите постижения в областта на архитектурата, дизайна и строителството в световен мащаб. Наградите се раздават ежегодно и покриват всички сфери на архитектурата и строителството. Разделени са в две големи категории – жилищни и търговски, с няколко подкатегории. Селекцията на отличените обекти преминава през няколко кръга, а журито включва опитен екип от професионалисти. Наградените специалисти получават правото да използват логото на програмата.

По специална покана на организаторите, представител на българското посолство присъства на връчването на наградите. На следващия ден се проведе среща между отличените архитекти и посланик Любомир Кючуков, на която те споделиха впечатленията си от конкурса и разказаха за своята дейност. „Дизарх” е първото българско архитектурно студио, поканено за участие в селекцията на Международните награди за недвижими имоти. Инициативата за включването им в конкурса идва от страна на самите организатори. Архитектите Светослав Станиславов и Делян Жечев са съдружници в студиото, в което работят още десет сътрудници. През последните години те са реализирали многобройни обекти. Високо отличие за тяхната работа е спечеленото четвърто място за идеен проект на музей на Втората световна война в гр. Гданск, Полша. 
< Prev   Next >