Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Откриване на Фестивала на българскатa култура с гала-концерт на „Мистерията на българските гласове"
Откриване на Фестивала на българскатa култура с гала-концерт на „Мистерията на българските гласове" Print E-mail

На 2 ноември 2010 г. се състоя официалното откриване на Лондонския фестивал на българската култура, който ще продължи до края на месец ноември в британската столица. Фестивалът бе открит с гала-концерт на прочутия хор „Мистерията на българските гласове” със специалното участие на четири талантливи деца, лауреати от организирания от фондация „Димитър Бербатов” конкурс „Успелите деца на България”.
В своето приветствие при откриването на фестивала посланик Любомир Кючуков изрази увереност, че Фестивалът на българската култура ще допринесе за утвърждаването мястото на българското изкуство в културния афиш на един от водещите културни центрове в света. Специално поздравление по повод откриването на фестивала изпрати министърът на културата Вежди Рашидов, който изрази своята подкрепа и поздрави организаторите и участниците в проявата за усилията в посока популяризирането на българския талант и българската култура зад граница.
Многобройната публика в една от най-престижните концертни зали в британската столица “Queen Elizabeth Hall” имаше възможност да се наслади на красотата на българския фолклор с вдъхновяващите изпълнения на певците от хора и на талантливите български деца, които бяха няколкократно бурно аплодирани от страна на аудиторията.
По-рано на същия ден българското посолство в Лондон посрещна певците от „Мистерията на българските гласове” и бе домакин на съвместния им майсторски час заедно с Лондонския български хор, който бе доказателство за обединяващата сила на българската фолклорна музика.
Лондонският фестивал на българската култура се организира от „ClassicalConcerts Productions" с директор Иво Станков под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Българския Сити клуб в Лондон Кирил Сакскобургготски, Соня Рув и Димитър Бербатов, с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон. Във фокуса на първото издание на фестивала е популяризирането на българския фолклор и постиженията на страната ни в областта на класическата музика с произведенията както на именити български композитори от близкото и далечно минало, така и на млади творци от нашето съвремие. Акценти във фестивалната програма са още концертите на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Лондонския български хор и струнните квартети „Форте” и „Бридж”.

 
< Prev   Next >