Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Фестивал на българската култура - концерт на струнен квартет "Бридж"
Фестивал на българската култура - концерт на струнен квартет "Бридж" Print E-mail

На 5 ноември 2010 г. в „Сейнт Джеймсис Пикадили” в централен Лондон се състоя концерт на струнен квартет „Бридж” със специалното участие на Деворина Гамаловаа – виола и цигулка. Концертът бе част от Фестивала на българската култура, който се провежда в британската столица.
За първи път произведение на български композитор бе включено в репертоара на изпълнителите от британския струнен квартет, които представиха премиерната за британската публика творба „Квартет No 4” от Марин Големинов. На сцената на „Сейнт Джеймсис Пикадили” се състоя и световната премиера на произведението на британския композитор Джон Хауърд „От мрак към светлина”, написано специално за фестивала по български фолклорни мотиви. Виртуозното изпълнение на квартета със солист Деворина Гамалова, която демонстрира майсторство, сменяйки в хода на творбата два музикални инструмента – виола и цигулка, бе посрещнато с бурни аплодисменти от страна на аудиторията.
На 7 ноември посолството на Република България в Лондон бе домакин на образователна проява като част от Фестивала на българската култура. Дипломатическото представителство предостави сцена за майсторски клас по цигулка с преподаватели Деворина Гамалова и Димитър Буров, по време на който млади таланти разучаваха произведения на български композитори и усъвършенстваха своите умения по цигулка.
Фестивалът на българската култура ще продължи до края на месец ноември в британската столица. Акценти във фестивалната програма са още концертите на Лондонския български хор,  струнен квартет „Форте и камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

 
< Prev   Next >