Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Вечер на българското кино в театър „Блумсбъри”, Лондон
Вечер на българското кино в театър „Блумсбъри”, Лондон Print E-mail

На 10 ноември 2010 г. в престижния театър „Блумсбъри” в Лондон се състоя вечер на българското кино в рамките на филмовия фестивал, организиран от Юнивърсити колидж – Лондон (ЮКЛ). В програмата на вечерта бяха включени широк кръг филми, които интерпретират по своебразен начин темата за фрагментираните пространства – запазила се като лайтмотив на фестивала през годините на неговото провеждане. Представени бяха документалният филм „Отело”, късометражните „Фарът” и „Песен на песните”, и игралният филм „Прогноза”, които бяха посрещнати с голям интерес от страна на публиката. След прожекциите се състоя кръгла маса с водещ Албена Александрова и с участието на доц. Огнян Ковачев – лектор по Българистика във Факултета по славянски и източноевропейски науки (ЮКЛ), г-жа Златка Станкова - катедра „Драма и театър” (ЮКЛ) и младите български филмови режисьори Димитър Радев и Велислава Господинова.
Българското представяне в рамките на фестивала бе осъществено с подкрепата на Посолството на Република България в Лондон, Националния филмов център и Българската национална телевизия.
Филмовият фестивал се организира под ръководството на проф. Стивън Харт от Факултета по испански и латиноамерикански науки, Програмата за филмово изкуство и Филмовото и телевизионно общество в UCL. Създаден е през 2007 г. с идеята да се даде възможност на студентите по филмово изкуство в UCL да представят своите продукции. Фокусът на фестивала е върху испанското и латиноамериканското кино, като постепенно се разширява и обхваща представянето и на други страни. Фестивалът традиционно привлича интереса на студенти, академична общност, ценители на киното, филмови критици и медии.

 
< Prev   Next >