Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Лекция на посланик Кючуков в Оксфорд
Лекция на посланик Кючуков в Оксфорд Print E-mail

Посланик Кючуков бе поканен да изнесе лекция за спасяването на българските евреи през Втората световна война и съвременните българо-израелски отношения пред членовете на Еврейското общество „Хабад” в Оксфорд. „Хабад” е едно от най-старите и активни студентски общества в университетския град и организира периодични срещи с държавни правителствени глави, министри, посланици, научни дейци по актуални международни теми.
В своето изложение посланик Кючуков подчерта, че спасяването на българските евреи е станало възможно благодарение на усилията и съпричастността на представители на цялата българска нация – политици, интелектуалци, Българската православна църква, участниците в антифашистката съпротива. Беше отбелязано също така високото ниво и динамичното развитие на междудържавните отношения между България и Израел в периода след възстановяването на дипломатическите отношения през 1990 г.
От страна на присъстващите студенти и преподаватели бе заявено уважението и признателността на еврейската общност от цял свят за героизма и хуманността, проявени от българския народ в трудните военни години.

 
< Prev   Next >