Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Фестивал на българската култура - концерт на Лондонския български хор
Фестивал на българската култура - концерт на Лондонския български хор Print E-mail

На 12 ноември 2010 г. в „St John’s Smith Square”, Уестминстър се състоя концерт на Лондонския български хор. Концертът бе част от Фестивала на българската култура, който се провежда в британската столица.
Многобройната публика в залата имаше възможност да се докосне до българското певческо изкуство и да се наслади на красотата на българския фолклор с вдъхновяващите изпълнения на певците от хора, които бяха бурно аплодирани от страна на аудиторията. Под ръководството на Десислава Стефанова – ръководител на хора, певците изпълниха автентични народни песни и обработки на фолклорни песни, написани специално за тях. За първи път бяха представени и шест нови песни, написани от композитора Кирил Тодоров по повод десетата годишнина от основаването на Лондонския български хор, който печели многобройни привърженици както във Великобритания, така и в България.
Хорът е носител на наградата на радио BBC 3 за Хор на годината в категорията „Open Choir”, а през 2009 г. участва заедно с популярната британска група „Doves” във фестивала BBC Electric Proms – едно от най-престижните музикални събития в британската столица. През тази година Лондонският български хор постигна поредно признание, след като бе поканен да участва в празничната церемония в Уестминстърското абатсвто в Лондон по случай Деня на Европа.
На 14 ноември посолството на Република България в Лондон бе домакин на образователна проява като част от Фестивала на българската култура. Дипломатическото представителство предостави сцена за майсторски клас по цигулка, в края на който бе проведен конкурс за млади таланти. Всички участници получиха сертификати за участие, а най-доброто изпълнение на българско произведение бе отличено със специална диплома.

 
< Prev   Next >