Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Министър Николай Младенов взе участие в кръгла маса в лондонския университет LSE
Министър Николай Младенов взе участие в кръгла маса в лондонския университет LSE Print E-mail

„Искаме да видим Балканите - всяка една страна от Западните Балкани, всички наши съседи, в Европейския съюз.” Това заяви българският външен министър Николай Младенов на кръгла маса в престижния лондонски университет London School of Economics. Темата на дискусията беше "Как ще изглеждат Балканите през 2020 година" и в нея участва и сръбският министър на външните работи Вук Йеремич.
Министър Младенов бе на посещение в Лондон в периода 18-19 ноември 2010 година.
Кръглата маса слага началото на новата програма по Балканистика на центъра „IDEAS” към университета, дейността на който включва научноизследователска, аналитично-публицистична и конферентно-медиаторска дейност. Амбицията на новата програма е да насочи вниманието към Балканите, стимулира положителните трансформации в региона и научния обмен по темата.
Според Николай Младенов членството на Западните Балкани в ЕС би помогнало да се предотвратят нови войни в района и би засилило позициите на онези, които са против национализма и искат да реформират по демократичен начин държавите, в които живеят. Министър Младенов подчерта още, че България не просто счита, че бъдещето на всички страни от региона е в Европейския съюз, но и че нито една от тях не трябва да остава извън или изостава от процесите на приобщаване и либерализиране на търговските и визови отношения. България е готова и споделя своя интеграционен опит. Предимството на страната ни в това отношение е именно, че от скоро сме членове на ЕС, че познаваме добре и от опит, а не само теоретично, проблемите, с които страните от нашия регион се сблъскват по пътя към евроинтеграцията. Както и, че можем да дадем практични съвети, базирайки се на пресен опит. Не на последно място - защото като съседи, сме пряко заинтересовани от постигането и гарантирането на траен мир и условия за просперитет и в тази част на Европа.
България иска да говори със всички в региона, да разбере чувствителните места на всеки и така проблемите, наследени от миналото да бъдат отблокирани, доразви тезата си българският външен министър.
По време на дискусията сръбският външен министър Вук Йеремич еднозначно заяви, че бъдещето на Сърбия е в Европейския съюз и че страната му прави всичко възможно, за да убеди Брюксел, че е готова за членство и от проблем в района вече се е превърнала в партньор.
Преди това Николай Младенов се срещна и със студентите от Българското общество на London Schools of Economics. Срещата, както и лекцията, преминаха при подчертан интерес. Въпросите на студентите бяха насочени към позицията на България по актуални външнополитически теми и към възможностите за работа в новосъздаващата се Европейска служба за външно действие. Министър Младенов запозна подробно студентите с непосредствените външнополитически приоритети на страната.
Програмата на посещението на министър Младенов в Лондон включваше още работна закуска в централата на неправителствената организация „Европейски съвет за външни отношения” с тема: „Новата външна политика на Турция – актьор или тема”.

 
< Prev   Next >