Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Заключителен концерт в рамките на Лондонския фестивал на българската култура
Заключителен концерт в рамките на Лондонския фестивал на българската култура Print E-mail

На 26 ноември 2010 г. се състоя заключителният концерт в рамките на Лондонския фестивал на българската култура, който се проведе през месец ноември в британската столица. Фестивалът бе закрит с гала-концерт на прочутия камерен ансамбъл „Софийски солисти” със специалното участие на Ваня Станкова – сопрано, Кристина Блаумане – виолончело, и Иво Станков – цигулка.
Многобройната публика в „Сейнт Джеймсис Пикадили” имаше възможност да се наслади на виртуозното изпълнение на музикантите, които поднесоха вдъхновяваща музикална програма. За първи път пред британска публика бяха изпълнени творбите „Коленича пред теб” на един от най-изтъкнатите български композитори Парашкев Хаджиев и „Слънчев триптих” на младата българска композиторка Добринка Табакова, които бяха възторжено приети от страна на аудиторията. Акцент в програмата бе и световната премиера на произведението „В тишината на обърнатата земя”, написано специално за фестивала от британския композитор Гуин Притчард. Присъстващите гости посрещнаха с голям интерес и внимание музикалната програма и оцениха по достойнство майсторството на изпълнителите, които бяха няколкократно бурно аплодирани.
В своето слово при закриването на фестивала посланик Любомир Кючуков подчерта, че Фестивалът на българската култура е предоставил възможност българските културни традиции и съвременни постижения в областта на музиката да достигнат до широк кръг аудитория, представяйки по достоен начин културата на страната ни и спечелвайки нови приятели на България и българското изкуство.


 
< Prev   Next >