Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Представяне на книга и дискусия на тема „България и Европа. Променящи се идентичности”
Представяне на книга и дискусия на тема „България и Европа. Променящи се идентичности” Print E-mail

На 30 ноември 2010 г. в посолството на Република България в Лондон се състоя представяне на книгата „България и Европа. Променящи се идентичности”. Книгата обхваща разработки на различни водещи в областта учени и е резултат от конференцията „Да бъдеш европеец: България и Европа – минало, настояще и бъдеще”, организирана от Факултета по славянски и източноевропейски науки към Юнивърсити колидж - Лондон през 2004 г. Събитието бе осъществено съвместно с Центъра по балканистика към Голдсмитс колидж.
Представянето на книгата бе съпроводено с дискусия по темата. Участие в нея взеха трима от авторите, включени в книгата – д-р Стефанос Кацикас, д-р Мариета Станкова и д-р Василис Монастириотис, чиито презентации бяха опит да се даде по-широк исторически, социален и политически контекст на развитието на отношенията между България и Европа от края на XIX век до днес.
Посланик Любомир Кючуков подчерта, че европейската интеграция е процес, който не започва и не свършва с акта на приемането на страната за пълноправен член на Европейския съюз. Той отбеляза още значението на разширяването на ЕС за интеграцията на континента и за разширяването на зоната на мир, стабилност и просперитет в Европа.
Присъстващите гости, сред които видни представители на академичните и културни среди във Великобритания, дипломати и представители на българската общност, посрещнаха с голям интерес и внимание представянето на книгата, която предизвика оживена и ползотворна дискусия.


 
< Prev   Next >