Tuesday, 21 November 2017
Home arrow Archives arrow Среща на министър Сергей Игнатов с българските училища в Обединеното кралство и Република Ирландия
Среща на министър Сергей Игнатов с българските училища в Обединеното кралство и Република Ирландия Print E-mail

В периода 9-10 март министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов бе на посещение във Великобритания по повод първата среща на българските студенти в Обединеното кралство, организирана от посолството на Република България в Лондон.
В рамките на своето посещение министър Игнатов се срещна с директорите и преподавателите в българските училища в Обединеното кралство и Република Ирландия. Седем български училища бяха представени на срещата от съществуващите девет на териториите на Обединеното кралство и Република Ирландия, като техният брой се увеличава ежегодно.
По време на срещата бяха поставени въпроси на развитието на българските училища зад граница. От страна на българските училища бе подчертано значението на Националната програма „Роден език и култура зад граница”, която допринася за разширяването и обогатяването на тяхната дейност и привличането на по-голям брой български деца в българската образователна система, като бе изразена надежда, че програмата ще продължи да функционира и в бъдеще, както и че средствата по нея нямат да бъдат намалявани. Обсъдени бяха още теми като участието на българските училища в чужбина в подготовката на проекта на новия закон за средното образование, популяризирането на българския език и осигуряването на подкрепа на междуправителствено ниво за българските училища зад граница, които са се оформили не само като образователни, но и като културни средища за българските общности в чужбина.
Министър Сергей Игнатов подчерта, че България не свършва там, където свършват границите на държавата и в този смисъл дейността на българските училища в чужбина е от изключително значение за запазването на българския дух и самосъзнание сред българите, живеещи извън Родината. Той отбеляза положителната тенденция на увеличаване броя на българските училища зад граница и на възраждане на чувството за национална принадлежност и необходимост от поддържане на връзката с България сред българските общности в чужбина. Проф. Игнатов се ангажира лично с поставените от училищата въпроси и изказа удовлетворението си от постигнатото през годините от българските просветители.
Срещата бе оценена високо от страна на присъстващите директори и преподаватели в българските училища в Обединеното кралство и Република Ирландия, които изразиха задоволство от състоялата се дискусия.


 
< Prev   Next >