Monday, 20 November 2017
Home arrow Archives arrow Ден на българските студенти в Обединеното кралство
Ден на българските студенти в Обединеното кралство Print E-mail

При голям интерес премина срещата на българските студенти в Обединеното кралство, организирана от Посолството на Република България в Лондон. Срещата, която бе първа по рода си, бе осъществена с активното участие на българските студентски общества в Бирмингам, Единбург, Кардиф, Кеймбридж, Лондон, Манчестър, Оксфорд и Портсмут. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов бе специален гост на срещата. Участие в нея взеха още представители на Държавната агенция за българите в чужбина, Агенцията по заетостта, Националния осигурителен институт, ИА „Главна инспекция по труда”, Българския Сити клуб в Лондон и д-р Ирина Чонгарова, доцент в ПУ "Паисий Хилендарски", сътрудник на "Център за изследване на национализма, етничността и мултикултурализма" при университетите Съри и Рохамптън, Лондон.
Срещата бе открита от посланик Любомир Кючуков, който отбеляза, че целта на форума е да се отговори на въпросите от интерес за българските студенти и да се даде възможност за разширяване на мрежата от контакти между студентските общества, утвърдили се като успешна форма на сътрдуничество.
Първият панел на срещата бе посветен на теми от областта на образованието и в него участие взеха министър Сергей Игнатов и г-жа Коянка Димитрова, директор на дирекция “Български общности и информационна дейност” в Държавната агенция за българите в чужбина.
Министър Игнатов сподели с младите хора визията на държавата за развитието на образованието и науката в България. Той изрази надеждата си, че студентите ни в Обединеното кралство ще се завърнат в родината и насърчи тяхното активно участие във формирането бъдещето на страната.
Г-жа Коянка Димитрова предтсави дейностите и програмите на Държавната агенция за българите в чужбина, насочени към подпомагане на българските студенти и техните организации в чужбина, като отбеляза възможностите за провеждане учебни стажове, предлагани от агенцията.
Втората част на срещата бе отделена на трудово-социални въпроси и въпроси с практическа насоченост. Участие взеха г-жа Донка Василева, старши експерт в отдел “Регистрация и трудово посредничество”, Агенция по заетостта, г-жа Елена Видинска, главен експерт в отдел “EURES и международни спогодби” и EURES съветник, Агенция по заетостта, г-жа Амрита Драганова, началник отдел “Отпускане на пенсии по договори”, Национален осигурителен институт и г-жа Теодора Дичева, директор на дирекция “Трудови и служебни правоотношения и правно осигуряване”, Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”. Обсъдени бяха дейностите и услугите на Агенцията по заетостта в помощ на трудовата реализация на младите хора в България, възможностите за признаване на осигурителен стаж за времето на обучението в чужбина и др.
В третия панел д-р Ирина Чонгарова представи резултатите от своето последно изследване за миграционните модели и образователни стратегии сред българските студенти във Великобритания, а г-жа Мартина Хаджар и г-жа Ива Руйчева, представители на Българския Сити клуб в Лондон, запознаха присъстващите с новата младежка менторска програма на клуба.
В края на форума посланик Кючуков подчерта готовността на посолството да съдейства на студентите за реализирането на техните бъдещи инициативи, като отбеляза, че примерът на студентските общества като форма на сътрудничество е завладяващ и изрази надежда, че тази първа среща ще насърчи обединенията между студентите и взаимодействието между отделните организации на българите като цяло.

 
< Prev   Next >