Wednesday, 23 August 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Вицепремиерът Меглена Кунева обсъди с ръководството на ЕБВР продължаване на сътрудничеството


Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева обсъди вчера, 8 март, в Лондон с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабати възможностите за продължаване на сътрудничеството между страната и банката.

След няколко години на застой в отношенията, вече имаме много ясна стратегия за България, посочи председателят на ЕВБР. Подкрепяме усилията на българското правителство за реформи. Приветстваме усилията за въвеждане на строго антикорупционно законодателство, което неминуемо ще има положителен ефект върху бизнес климата, каза още той. Сред целите ни е подобряването на конкурентоспособността на българските компании.

Вицепремиерът обобщи усилията на правителството както по отношение на борбата с корупцията, така и по отношение на електронното управление и обществените поръчки. Тя беше категорична, че страната ни е благодарна за подкрепата на ЕВБР при кризата с КТБ, но посочи, че сътрудничеството трябва да се базира върху добро планиране и баланс за подкрепата на малките и средните предприятия и инфраструктурните проекти.

Кунева и Чакрабати коментираха възможностите за инвестиции и проекти от страна на банката в областта на науката. Вицепремиерът посочи, че през иновациите и стартиращите фирми (start-ups) е възможно да има цялостна полза икономическото развитие и модернизация на страната.

Сред обсъжданите теми беше повдигната възможността за включване на България в инициативата за инвестиционен климат и добро управление. Ще бъде направен предварителен преглед за идентифициране на проблемни области, за които биха могли да бъдат изготвени съвместни проекти. Инициативата ще бъде обсъдена отново по време на посещението на председателя на ЕБВР в София през септември, като бъде подготвена карта с ясно очаквани резултати от проектите.
 
8-9 март - Вицепремиерът Меглена Кунева е на работно посещение в Лондон

Вицепремиерът Меглена Кунева пристигна на работно посещение в Лондон, което ще се проведе на 8 и 9 март.

Днес, 8 март, тя ще проведе среща с председателя на постоянната парламентарна комисия по европейските въпроси в Камара на лордовете на британския парламент лорд Тимъти Бозуел. С него ще бъдат обсъдени въпроси от двустранен интерес, миграционната криза в Европа и съвместните приоритети на триото за председателството на ЕС 2017-2018 г. Вицепремиерът ще разговаря също с правителствения координатор по антикорупционната политика сър Ерик Пикълс, с когото ще обсъдят възможностите за сътрудничество между България и Обединеното кралство в областта на борбата с корупция. В програмата във вторник е предвидена среща и президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти за стратегическото партньорство между банката и България.

Вечерта на 8 март вицепремиерът ще вземе участие в публична дискусия в Europe House в Лондон на тема „Европейския съюз – състояние и бъдещи предизвикателства“.

В сряда Меглена Кунева ще проведе среща с независимия комисар по въпросите на модерното робство и трафика на хора Кевин Хайланд, както и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

 
Четвърто издание на кариерния форум BG Careers Fair в Лондон
Кариерният форум BG Careers Fair събира за четвърта поредна година в Лондон топ работодатели и български студенти. Организатори, изцяло на доброволни начала, са представителите на сдружение „Български кариерен форум“. Събитието се организира с помощта на Посолството на Република България в Лондон, Българският културен институт - Лондон и български студентски общества.

Форумът ще се състои в салоните на посолството на Република България в Лондон на 12 март 2016 г., от 10 до 17.30 ч. Всички желаещи могат до получат повече информация на сайта на форума (https://bgcareersfair.com/), където също така могат да се регистрират за участие.

Целта на изложението е да запознае студентите в чужбина с възможностите за работа и
стаж в България и да предостави възможност на работодателите да намерят квалифицирани кадри за своите екипи. Мисията на организаторите е да вдъхновят повече студенти да се завърнат в България, като им представят възможностите за кариерно развитие, свързвайки ги с някои от най-желаните работодатели.

И през настоящата година най-много работодатели се включват от IT индустрията, банковия сектор и хранителната промишленост, като някои от формите, потвърдили участие са Melexis, PPD, VP Brands International, Sutherland Global Services и Unicredit Bulbank.

По време на изложението участниците ще имат възможност да се запознаят с условията за професионална реализация в България чрез изложение на водещи български компании от различни икономически сектори, да вземат участие в редица фирмени презентации и семинари и да научат повече за работната среда в България.

Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна и става през уебсайта https://bgcareersfair.com

В предишните издания са се включили над 650 български студенти и над 45 компании.

За втора поредна година кариерният форум ще се състои и в Германия - на 16 април във Франкфурт.
 
Отбелязване на Националния празник 3 март в посолството в Лондон

Посолството на Република България в Обединеното кралство отбеляза националния празник 3 март с две отделни събития на същия ден, под домакинството на извънредния и пълномощен посланик на България в Лондон Константин Димитров.

Традиционният дипломатически обеден прием бе уважен от около 200 гости, сред които бяха представители на Форин офис и на други държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Лондон, лордове и членове на британския парламент, кметът на район Кенсингтън и Челси, представители на международни неправителствени организации, както и на бизнес средите.

В допълнение, посолството и Българският културен институт – Лондон организираха съвместно вечерно културно събитие, на което присъстваха над 150 представители на българската общност в Обединеното кралство и приятели на България, което включваше откриване на изложба в салоните на мисията, както и музикална програма с изпълнения на живо на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, Цветелин Андреев и групата му (каба гайда), както и на Българския православен хор, воден от Зори Бърнър.

 
Среща-разговор с министър-председателя Бойко Борисов
Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов кани на среща-разговор представителите на българската общност в Обединеното кралство на 3 февруари, сряда, в сградата на посолството на Република България в Лондон. В рамките на срещата се предвижда дискусия по актуални теми от интерес за нашите сънародници.
Вратите на посолството ще бъдат отворени за гостите на събитието от 19:30 ч. и ще бъдат затворени в 20:00 ч. Регистрация за събитието следва да бъде направена на следния електронен адрес: https://www.eventbrite.co.uk/e/21037342257
 
Коледно благотворително тържество в посолството в Лондон
На 8 декември 2015 г. посолството на Република България в Лондон бе домакин на ежегодното и многоочаквано Коледно благотворително тържество, което се организира съвместно от Friends of Bulgaria, YouHelp.BG и The Bulgarian City Club. Традиционно, проявата се проведе под патронажа на посланик Константин Димитров, баронеса Роулингс, председателя на The Bulgarian City Club Кирил Сакскобургготски и Джон Бризби, председател на Friends of Bulgaria.

По време на специална церемония посланик Димитров връчи почетна грамота и медал от името на Министерството на културата на Джон Бризби, заради особения му принос за популяризиране на българската култура в Обединеното кралство, като организатор на благотворителни кампания за България, на концерти и изложби с българско участие. В тази връзка българският посланик изрази силната си признателност за усилията на г-н Бризби за укрепването на българо-британските отношения, като отчетливо свидетелство за тяхното все по-голямо задълбочаване е приключилото през миналата седмица посещение на британския министър-председател Дейвид Камерън в България. В приветствието си към гостите посланик Димитров благодари на представителите на българската общност в Обединеното кралство и приятелите на България за съвместните усилия, които полагат за реализирането на такава благородна кауза.

На тържеството присъстваха около 200 души, като за доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на Лондонския български хор, ученици от Българското училище към посолството и Десислава Добрева . Събрана беше значителна сума, която ще бъде предоставена в България за подпомагане на различни благотворителни каузи и домове за деца с увреждания, включително Центъра за деца със специални нужди „Карин дом” във Варна.
 
 
 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 31 - 36 of 575
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online
We have 1 guest online