Friday, 22 September 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
8-9 март - Вицепремиерът Меглена Кунева е на работно посещение в Лондон

Вицепремиерът Меглена Кунева пристигна на работно посещение в Лондон, което ще се проведе на 8 и 9 март.

Днес, 8 март, тя ще проведе среща с председателя на постоянната парламентарна комисия по европейските въпроси в Камара на лордовете на британския парламент лорд Тимъти Бозуел. С него ще бъдат обсъдени въпроси от двустранен интерес, миграционната криза в Европа и съвместните приоритети на триото за председателството на ЕС 2017-2018 г. Вицепремиерът ще разговаря също с правителствения координатор по антикорупционната политика сър Ерик Пикълс, с когото ще обсъдят възможностите за сътрудничество между България и Обединеното кралство в областта на борбата с корупция. В програмата във вторник е предвидена среща и президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти за стратегическото партньорство между банката и България.

Вечерта на 8 март вицепремиерът ще вземе участие в публична дискусия в Europe House в Лондон на тема „Европейския съюз – състояние и бъдещи предизвикателства“.

В сряда Меглена Кунева ще проведе среща с независимия комисар по въпросите на модерното робство и трафика на хора Кевин Хайланд, както и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

 
Четвърто издание на кариерния форум BG Careers Fair в Лондон
Кариерният форум BG Careers Fair събира за четвърта поредна година в Лондон топ работодатели и български студенти. Организатори, изцяло на доброволни начала, са представителите на сдружение „Български кариерен форум“. Събитието се организира с помощта на Посолството на Република България в Лондон, Българският културен институт - Лондон и български студентски общества.

Форумът ще се състои в салоните на посолството на Република България в Лондон на 12 март 2016 г., от 10 до 17.30 ч. Всички желаещи могат до получат повече информация на сайта на форума (https://bgcareersfair.com/), където също така могат да се регистрират за участие.

Целта на изложението е да запознае студентите в чужбина с възможностите за работа и
стаж в България и да предостави възможност на работодателите да намерят квалифицирани кадри за своите екипи. Мисията на организаторите е да вдъхновят повече студенти да се завърнат в България, като им представят възможностите за кариерно развитие, свързвайки ги с някои от най-желаните работодатели.

И през настоящата година най-много работодатели се включват от IT индустрията, банковия сектор и хранителната промишленост, като някои от формите, потвърдили участие са Melexis, PPD, VP Brands International, Sutherland Global Services и Unicredit Bulbank.

По време на изложението участниците ще имат възможност да се запознаят с условията за професионална реализация в България чрез изложение на водещи български компании от различни икономически сектори, да вземат участие в редица фирмени презентации и семинари и да научат повече за работната среда в България.

Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна и става през уебсайта https://bgcareersfair.com

В предишните издания са се включили над 650 български студенти и над 45 компании.

За втора поредна година кариерният форум ще се състои и в Германия - на 16 април във Франкфурт.
 
Отбелязване на Националния празник 3 март в посолството в Лондон

Посолството на Република България в Обединеното кралство отбеляза националния празник 3 март с две отделни събития на същия ден, под домакинството на извънредния и пълномощен посланик на България в Лондон Константин Димитров.

Традиционният дипломатически обеден прием бе уважен от около 200 гости, сред които бяха представители на Форин офис и на други държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Лондон, лордове и членове на британския парламент, кметът на район Кенсингтън и Челси, представители на международни неправителствени организации, както и на бизнес средите.

В допълнение, посолството и Българският културен институт – Лондон организираха съвместно вечерно културно събитие, на което присъстваха над 150 представители на българската общност в Обединеното кралство и приятели на България, което включваше откриване на изложба в салоните на мисията, както и музикална програма с изпълнения на живо на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, Цветелин Андреев и групата му (каба гайда), както и на Българския православен хор, воден от Зори Бърнър.

 
Среща-разговор с министър-председателя Бойко Борисов
Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов кани на среща-разговор представителите на българската общност в Обединеното кралство на 3 февруари, сряда, в сградата на посолството на Република България в Лондон. В рамките на срещата се предвижда дискусия по актуални теми от интерес за нашите сънародници.
Вратите на посолството ще бъдат отворени за гостите на събитието от 19:30 ч. и ще бъдат затворени в 20:00 ч. Регистрация за събитието следва да бъде направена на следния електронен адрес: https://www.eventbrite.co.uk/e/21037342257
 
Коледно благотворително тържество в посолството в Лондон
На 8 декември 2015 г. посолството на Република България в Лондон бе домакин на ежегодното и многоочаквано Коледно благотворително тържество, което се организира съвместно от Friends of Bulgaria, YouHelp.BG и The Bulgarian City Club. Традиционно, проявата се проведе под патронажа на посланик Константин Димитров, баронеса Роулингс, председателя на The Bulgarian City Club Кирил Сакскобургготски и Джон Бризби, председател на Friends of Bulgaria.

По време на специална церемония посланик Димитров връчи почетна грамота и медал от името на Министерството на културата на Джон Бризби, заради особения му принос за популяризиране на българската култура в Обединеното кралство, като организатор на благотворителни кампания за България, на концерти и изложби с българско участие. В тази връзка българският посланик изрази силната си признателност за усилията на г-н Бризби за укрепването на българо-британските отношения, като отчетливо свидетелство за тяхното все по-голямо задълбочаване е приключилото през миналата седмица посещение на британския министър-председател Дейвид Камерън в България. В приветствието си към гостите посланик Димитров благодари на представителите на българската общност в Обединеното кралство и приятелите на България за съвместните усилия, които полагат за реализирането на такава благородна кауза.

На тържеството присъстваха около 200 души, като за доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на Лондонския български хор, ученици от Българското училище към посолството и Десислава Добрева . Събрана беше значителна сума, която ще бъде предоставена в България за подпомагане на различни благотворителни каузи и домове за деца с увреждания, включително Центъра за деца със специални нужди „Карин дом” във Варна.
 
 
 

 
Среща на президента Росен Плевнелиев с Дейвид Камерън

Държавният глава призова за открит диалог в ЕС в името на една по-силна, ефективна и конкурентоспособна Европа

„В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят, ако тя го напусне“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес с министър-председателя на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Дейвид Камерън. Това е първото официално посещение на британски премиер в България след 1999 г. Дейвид Камерън отбеляза постигнатите от България добри резултати в областта на фискалната дисциплина, икономическия растеж и силната воля за реформи.

По време на срещата и държавният глава, и британският министър-председател призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство. „Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен“, заяви Дейвид Камерън.

Обща беше оценката, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар. По думите на държавния глава завършването на Единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. В тази връзка той призова да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.

„Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“, подчерта още държавният глава. Според президента, това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки.

Борбата срещу международния тероризъм и справянето с миграционния натиск към ЕС, също бяха сред акцентите по време на срещата. Държавният глава отново призова страните от ЕС да се обърнат към първопричините за конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и да не чакат развитието на дадена криза, за да пристъпят към търсенето на решение. „Преодоляването на тази криза изисква общи действия както от страна на държавите от ЕС, така и сътрудничество със страните от региона на конфликта„, заяви президентът. Росен Плевнелиев и Дейвид Камерън изразиха подкрепата си за постигнатото споразумение между ЕС и Турция за ограничаването на миграционния натиск към Европа и отбелязаха необходимостта от разграничаване на икономическите мигранти от бежанците.

„България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС“, посочи премиерът Камерън. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.

„България спазва и поетите в Уелс ангажименти – приета е нова програма за модернизация на Българската армия. През 2016 г. страната ни ще увеличи бюджета за отбрана до 1.35 % от БВП, като плавно средствата ще нарастват до достигането на 2 процента от БВП през следващите години“, каза още президентът Плевнелиев. Британският премиер допълни, че всички държави от НАТО трябва да се придържат към поетите в Уелс ангажименти.

По време на срещата държавният глава отправи официална покана към Нейно Величество Кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора да посети България.

След срещата президентът Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационна изложба, която е част от инициативата на британския министър-председател „Great innovation exchange" за увеличаване на конкурентоспособността на Европа.

 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 37 - 42 of 580
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online