Sunday, 19 November 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Четвърто издание на кариерния форум BG Careers Fair в Лондон
При силен интерес от страна на български студенти и млади професионалисти в Обединеното кралство премина поредното издание на Кариерният форум BG Careers Fair. На 12 март 2016 г. салоните на посолството и на Българският културен институт – Лондон бяха за четвърти път бяха домакини на топ работодатели от България. Участие взеха 21 фирми и организации, които представиха атрактивни възможности за работа и стаж в България - в банковия сектор, в IT индустрията, хранителната индустрия, неправителственият сектор и др. Посетителите имаха възможност да се запознаят подробно с дейността на представените компании, в рамките на презентации, продължили през целия ден Българският културен институт - Лондон, както и да разговарят директно с експертите по човешките ресурси. Отзивите както от страна на участващите фирми, така и от страна на посетителите са много позитивни - форумът се утвърждава като важно събитие, успешно срещащо интересите на млади българи с желание за професионално развитие в България и динамични български работодатели, търсещи квалифицирани кадри за разрастване на своите екипи.
 
 
България и Великобритания ще оптимизират разходите за председателството на ЕС

0903_Kouneva-Lidington.bmp

Да бъде направена оптимизация на разходите за председателството на Съвета на ЕС, като и трите страни в Тройката – България, Великобритания и Естония, се обединят около общи инициативи и принципи за намаляване на отделяните средства. За това се разбраха днес, 9 март, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

 

Сред обсъжданите инициативи са част от неформалните съвети да бъдат провеждани в Брюксел или само в един град на страната-председател, използване на новите технологии за повече електронно базирано председателство и съвместни проекти на трите страни, вместо отделни. Една от обсъжданите идеи беше за съвместни кампании за популяризиране на председателството и на европейските теми сред гражданите на трите страни, което да доведе както до повече ефективност за разпространение на посланията, така и до оптимизация на разходите.

 

Двамата министри се обединиха около идеята да има пресечени точки между културните програми, съпътстващи председателството, в това число да бъдат представяни изложби и концерти на български творци във Великобритания и обратното.

 

Кунева и Лидингтън обсъдиха също така възможностите за командироване на експерти – както български, така и британски, в съответната страна по време на подготвителната фаза на председателството. Дискутирана беше и възможността за въвличане на авторитетни международни неправителствени организации в процеса на определяне на приоритетите.

 

Българският вицепремиер посочи, че за страната ни приоритети ще са миграцията, сигурността и енергийният съюз, докато британският й колега коментира, че приоритетите, които неговата страна ще предложи, ще бъдат насочени към подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика.

 

Двамата обсъдиха постигнатото в понеделник вечерта споразумение между Турция и ЕС, като посочиха, че очакват процесите по ускоряване на преговорите за членство и визовата либерализация да доведат до положителни демократични промени в Турция.

 

По-рано днес вицепремиерът проведе среща и с комисаря по въпросите на модерното робство и трафика на хора Кевин Хайланд. Двамата обсъдиха възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и британските правоохранителни органи - както двустранно, така и в рамките на Европол и Евроджъст. Хайланд беше категоричен, че сегашното сътрудничество дава много положителни резултати и броят на идентифицираните жертви на трафик и разкритите трафикантски канали от България за Великобритания се увеличава. И двамата определиха мигрантската криза в Европа като едно от най-големите предизвикателства в борбата с трафика на хора.

 
Вицепремиерът Кунева обсъди възможностите за сътрудничество в антикорупционната политика

 

Kouneva.bmp

 

 

 

 

 Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева обсъди вчера, 8 март, в Лондон възможностите за сътрудничество между България и Великобритания по отношение на антикорупционните политики на срещите си с министър Матю Хенкок и правителствения координатор по борбата с корупцията Ерик Пикълс.

 

Една от най-важните задачи на правителството в момента е изграждането на по-добра държава – с по-ефективно управление, с повече прозрачност и повече успехи в борбата с корупцията, посочи Кунева. Тя представи проекта на закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, но допълни, че с други законови промени се предвижда и засилване на ролята на инспекторатите за предотвратяване и установяване на корупцията на средните нива на администрацията. Сред обсъжданите теми беше и антикорупционното образование.

 Kouneva01.bmp

Кунева и Хенкок обсъдиха и предстоящото председателство на Съвета на ЕС на тройката председатели България, Великобритания и Естония. Вицепремиерът коментира, че сред приоритетите на тройката миграцията и сигурността ще продължат да имат водеща роля. 

 

В контекста на разговора беше обсъден и предстоящият във Великобритания референдум за членството на страната от ЕС. Министър Хенкок изрази благодарност от заетата от България конструктивна позиция, а от своя страна вицпремиерът Кунева изрази надежда британските граждани да решат в полза на силен Европейски съюз. Великобритания е интегрална част от Съюза и нейното оставане е изключително важно за икономиката и политическата му тежест, категорична беше Кунева.

 

По-късно вечерта вицепремиерът взе участие в конференция за предизвикателствата пред ЕС в представителството на Европейската комисия в Лондон.


 
Вицепремиерът Меглена Кунева обсъди с ръководството на ЕБВР продължаване на сътрудничеството


Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева обсъди вчера, 8 март, в Лондон с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабати възможностите за продължаване на сътрудничеството между страната и банката.

След няколко години на застой в отношенията, вече имаме много ясна стратегия за България, посочи председателят на ЕВБР. Подкрепяме усилията на българското правителство за реформи. Приветстваме усилията за въвеждане на строго антикорупционно законодателство, което неминуемо ще има положителен ефект върху бизнес климата, каза още той. Сред целите ни е подобряването на конкурентоспособността на българските компании.

Вицепремиерът обобщи усилията на правителството както по отношение на борбата с корупцията, така и по отношение на електронното управление и обществените поръчки. Тя беше категорична, че страната ни е благодарна за подкрепата на ЕВБР при кризата с КТБ, но посочи, че сътрудничеството трябва да се базира върху добро планиране и баланс за подкрепата на малките и средните предприятия и инфраструктурните проекти.

Кунева и Чакрабати коментираха възможностите за инвестиции и проекти от страна на банката в областта на науката. Вицепремиерът посочи, че през иновациите и стартиращите фирми (start-ups) е възможно да има цялостна полза икономическото развитие и модернизация на страната.

Сред обсъжданите теми беше повдигната възможността за включване на България в инициативата за инвестиционен климат и добро управление. Ще бъде направен предварителен преглед за идентифициране на проблемни области, за които биха могли да бъдат изготвени съвместни проекти. Инициативата ще бъде обсъдена отново по време на посещението на председателя на ЕБВР в София през септември, като бъде подготвена карта с ясно очаквани резултати от проектите.
 
8-9 март - Вицепремиерът Меглена Кунева е на работно посещение в Лондон

Вицепремиерът Меглена Кунева пристигна на работно посещение в Лондон, което ще се проведе на 8 и 9 март.

Днес, 8 март, тя ще проведе среща с председателя на постоянната парламентарна комисия по европейските въпроси в Камара на лордовете на британския парламент лорд Тимъти Бозуел. С него ще бъдат обсъдени въпроси от двустранен интерес, миграционната криза в Европа и съвместните приоритети на триото за председателството на ЕС 2017-2018 г. Вицепремиерът ще разговаря също с правителствения координатор по антикорупционната политика сър Ерик Пикълс, с когото ще обсъдят възможностите за сътрудничество между България и Обединеното кралство в областта на борбата с корупция. В програмата във вторник е предвидена среща и президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти за стратегическото партньорство между банката и България.

Вечерта на 8 март вицепремиерът ще вземе участие в публична дискусия в Europe House в Лондон на тема „Европейския съюз – състояние и бъдещи предизвикателства“.

В сряда Меглена Кунева ще проведе среща с независимия комисар по въпросите на модерното робство и трафика на хора Кевин Хайланд, както и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

 
Четвърто издание на кариерния форум BG Careers Fair в Лондон
Кариерният форум BG Careers Fair събира за четвърта поредна година в Лондон топ работодатели и български студенти. Организатори, изцяло на доброволни начала, са представителите на сдружение „Български кариерен форум“. Събитието се организира с помощта на Посолството на Република България в Лондон, Българският културен институт - Лондон и български студентски общества.

Форумът ще се състои в салоните на посолството на Република България в Лондон на 12 март 2016 г., от 10 до 17.30 ч. Всички желаещи могат до получат повече информация на сайта на форума (https://bgcareersfair.com/), където също така могат да се регистрират за участие.

Целта на изложението е да запознае студентите в чужбина с възможностите за работа и
стаж в България и да предостави възможност на работодателите да намерят квалифицирани кадри за своите екипи. Мисията на организаторите е да вдъхновят повече студенти да се завърнат в България, като им представят възможностите за кариерно развитие, свързвайки ги с някои от най-желаните работодатели.

И през настоящата година най-много работодатели се включват от IT индустрията, банковия сектор и хранителната промишленост, като някои от формите, потвърдили участие са Melexis, PPD, VP Brands International, Sutherland Global Services и Unicredit Bulbank.

По време на изложението участниците ще имат възможност да се запознаят с условията за професионална реализация в България чрез изложение на водещи български компании от различни икономически сектори, да вземат участие в редица фирмени презентации и семинари и да научат повече за работната среда в България.

Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна и става през уебсайта https://bgcareersfair.com

В предишните издания са се включили над 650 български студенти и над 45 компании.

За втора поредна година кариерният форум ще се състои и в Германия - на 16 април във Франкфурт.
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 37 - 42 of 584
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online