Sunday, 24 September 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с британския премиер Дейвид Камерън

Взаимоотношенията между България и Обединеното кралство имат значение както за сигурността, така и за благоденствието на двете страни. Това заяви британският министър-председател Дейвид Камерън след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, като подчерта, че това е първото посещение на действащ британски премиер в нашата страна от 16 години насам. Камерън сподели впечатленията си от България, от работата на правителството, от активността на страната ни в рамките на Европейския съвет и от добрите резултати на г-н Борисов като министър-председател. Обърна специално внимание на фискалната дисциплина, която България поддържа, на действията ни като силен съюзник в НАТО и на сътрудничеството по проблеми като контрабандата. „Нашите въоръжени сили се обучават заедно, участвахме в две многонационални учения. Търговските ни взаимоотношения се повишиха с 9% от миналата година и днес обсъждахме как допълнително 0312_PM-Cameron.jpgда ги укрепим“, заяви Камерън.

 

По отношение на миграцията британският премиер изтъкна укрепването на външните граници на ЕС. „Ще продължим да следваме един всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави и ще укрепим капацитета на ЕС да установява и връща незаконни мигранти“, отбеляза Камерън. Той напомни, че британски гранични полицаи подпомагат процеса на проверка и регистриране на мигрантите в Гърция и Италия. Според Камерън, действия трябва да се предприемат не само от отделни страни, а и от цяла Европа, за да се преодолее кризата. „Вие винаги много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси“, обърна се британският премиер към г-н Борисов.

 

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че европейските държави забелязват, че страната ни се справя много добре с шенгенската граница, с бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, с това, че с фиксирания курс на лева спрямо еврото сме честни към еврозоната и не допринасяме за настроенията Европа да мине на две скорости.

 

Дейвид Камерън акцентира в изказването си пред медиите върху реформата на ЕС и как той да стане по-конкурентоспособен. „Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст, бих искал Великобритания да остане в реформирания ЕС, бих искал да работим по въпроси като суверенитета, управлението на икономиката“, зави той. По думите му, са необходими значителни реформи. „Мащабът на проблемите е такъв, че няма да можем лесно да ги решим. Няма да е лесно, няма да се договорим отведнъж, но няма да отпуснем газта, ще поддържаме същата скорост и ще поискаме на среща на върха, за да работим по решението на най-трудните проблеми“, добави министър-председателят на Обединеното кралство.

 

0312_PM-Cameron04.jpg„Държим да се повиши капацитетът на работата в ЕС, защото съвременните реалности изискват още по-добра координация, по-голяма гъвкавост и още по-добри, смели и бързи решения. Както България счита, че кохезионните и присъединителни фондове са изключително важни, защото това повишава конкуренцията, свързаността и възможностите за развитие на бизнеса, така и държавите, които са постигнали по-добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени, да бъдат източвани с каквито и да било инструменти“, коментира Борисов.

 

Българският премиер изрази надежда за подкрепата на Великобритания, особено в 0312_PM-Cameron06.jpgкохезионната политика и инфраструктурните обекти. „С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на Европейските съвети и благодаря, че дойде в България. Можем да разчитаме взаимно един на друг“, каза още Борисов.

 

Във връзка с борбата с тероризма Камерън обърна внимание на необходимостта от по-силен обмен на информация – по списъците с пътниците, по незаконната търговия с оръжие. „Важно е да разбием ДАЕШ („Ислямска държава”) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия, където нашите изтребители поразяват цели всяка вечер“, добави британският премиер. Той получи поздравления от министър-председателя Борисов за вчерашното решение на британския парламент за започване на въздушни удари срещу „Ислямска държава” и за подкрепата, която Камерън получи.

 
Покана за традиционното благотворително коледно парти в Посолството

YOU ARE INVITED TO A CHARITY CHRISTMAS PARTY

Organised jointly by Friends of Bulgaria, YouHelp.BG and The Bulgarian City Club
UNDER THE PATRONAGE OF:
HE Ambassador Konstantin Dimitrov
The Rt Hon Baroness Rawlings
Prince Kyril Saxe-Coburg, President of the Bulgarian City Club
John Brisby, Esq., Q.C., Chairman of Friends of Bulgaria


WHERE: the Bulgarian Embassy, 186-188 Queen’s Gate, London SW7 5HL


WHEN: Tuesday 8 December 2015, from 7pm to 11pm


The evening’s programme will also include, Bulgarian folk songs
performed by the LONDON BULGARIAN CHOIR, Bulgarian dances and a silent auction
Every ticket holder will be entered into our GRAND PRIZE DRAW
First prize ½ dozen bottles of champagne.


TICKET PRICE £40, TO INCLUDE ALL DRINKS AND FOOD AND ENTRY TO PRIZE DRAW
TICKETS MUST BE PURCHASED IN ADVANCE: THEY WILL NOT BE FOR SALE AT THE DOOR                                                           Please buy tickets online www.friendsofbulgaria.org.uk or send a cheque payable to Friends of Bulgaria. ADDRESS: Friends of Bulgaria, 43 Camberwell Grove, London SE5 8JA (phone 02077035974)

DRESS CODE: Black tie, any tie or no tie; Bulgarian or any other national costume; evening dress,
party dress or fancy dress.

Proceeds will go to support the following: Friends of Bulgaria’s work on care for disabled and abandoned children, and for the provision of music and art classes for disadvantaged children in Bulgaria. See www.friendsofbulgaria.org.uk for further details.
YouHelp.BG is a project (in conjunction with Karin Dom, Varna) for the rehabilitation of disadvantaged children from the Mogilino orphanage.
Organised with the kind support of the Bulgarian Embassy. Friends of Bulgaria is a UK registered charity, No. 1002295, and a company limited by guarantee.
DRINKS
DELICIOUS BUFFET SUPPER
DANCING
LIVE PERFORMANCE
by the Bulgarian star singer DESSI DOBREVA
Dimitar Daskalov – Guitar
YOU ARE INVITED TO A
CHARITY CHRISTMAS PARTY

 
Благотворителен бал с маски в ползва на Фондация „Заедно в час“
На 21 ноември 2015 г. Посолството на Република България в Лондон бе домакин на благотворителен бал с маски, организиран от Сдружение „Български кариерен форум“, в ползва на Фондация „Заедно в час“. Събитието бе уважено от над 70 гости. За доброто им настроение изпълнения на живо имаха г-н Светослав Тодоров (пианист), г-жа Ивет Вучкова (певица). Г-н Панайот Панайотов, който в продължение на две години е преподавал в България, като част от екипа на „Заедно в час“, представи своите впечатления и опит за осигуряване на качествено образование за деца с нисък социално-икономически статус. Набраните средства, в размер на 1 000 британски паунда, ще финансират един от учителите по програмата - г-жа Деница Аргирова, на 28 години от Пловдив, която завършва средното си образование с профил "Математика, информатика и английски език", а в последствие завършва специалност „Психология“ в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Благотворителният бал завърши с томбола, част от наградите за която бяха книги на български автори, любезно предоставени от Българския културен институт - Лондон.
 
 
Българка печели в една от категориите на The Stephen Spender Prize за поезия в превод
За първи път превод от българско произведение печели в една от категориите на The Stephen Spender Prize за поезия в превод. Българката Виктория Милева бе избрана за победител в една от категориите (14-and-under) за превод на българската поема – „Прощално“ на Никола Вапцаров, като на церемония на 19 ноември в University of Notre Dame London победителката представи своя превод и получи паричната си награда.
The Stephen Spender Prize за поезия в превод  съществува от 2004 г., като се дава за превод на произведения от който и да е античен или съвременен език на английски език, като ежегодните конкурси се провеждат в сътрудничество с The Guardian. Състезанието е в три категории - Open, 18-and-under и 14-and-under.
 
 
 
Среща на вътрешните министри на Великобритания и България в Лондон

Home Secretary and Deputy Prime Minister Rumiana Bachvarova at their meeting in London on 5 November 2015

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната. По време на срещата министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС, продължаването на съвместните усилия за борба с организираната престъпност на национално ниво и в рамките на Съюза, противодействието на тероризма и подобряването на ефективността на националните структури за сигурност.

Обсъдени бяха и реформите в системите на вътрешните работи на България и Великобритания, актуална тема и за двете страни. Тереза Мей сподели трудния, но положителен опит на Великобритания и подчерта продължаващата необходимост от трансформация на структурите за сигурност на Великобритания и в Европа, съобразно съвременните предизвикателства. Министър Мей допълни, че видовете престъпност, с които правоохранителните структури трябва да се справят днес, за да гарантират сигурността на гражданите, са различни от тези в миналото и това налага реформи. Тя подчерта и важната роля на новите технологии за повишаване ефективността на работата на полицията.

Фокус на визитата бяха националните структури за сигурност на Великобритания и възможността успешните модели да бъдат адаптирани за България. Българският вътрешен министър се запозна с ролята на британския Национален съвет за сигурност при идентифициране на заплахи за националната сигурност и осигуряване на координирани, междуинституционални действия.

В рамките на посещението министър Бъчварова се срещна със съветника по национална сигурност, който докладва пряко на министър-председателя на Великобритания, с директора на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, и висши представители на лондонската полиция и националните структури за сигурност на Обединеното Кралство. По време на срещите в Националната агенция за борба с престъпността министър Бъчварова обсъди добрите практики и актуалните мерки от страна на Великобритания при борбата с тероризма и организираната престъпност, и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между правоохранителните структури на двете страни.

Вицепремиерът Бъчварова се срещна с британския министър по евроейските въпроси Дейвид Лидингтън. Те обсъдиха актуалните процеси в ЕС, като министър Лидингтън я запозна с позицията на Великобритания по предоговаряне на членството на страната в Съюза.

 
Министър Румяна Бъчварова е на работно посещение в Обединеното кралство

По време на визитата си в Лондон в периода 4-6 ноември вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще се срещне с британската си колега Тереза Мей, държавен секретар по вътрешните работи. Акценти в разговорите ще бъдат поставени върху възможностите за задълбочаване на оперативното сътрудничество, борбата с тероризма и противодействието на миграционния натиск.
В българската делегация са включени зам.-министър Филип Гунев и директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 43 - 48 of 580
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online