Sunday, 19 November 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Благотворителен бал с маски в ползва на Фондация „Заедно в час“
На 21 ноември 2015 г. Посолството на Република България в Лондон бе домакин на благотворителен бал с маски, организиран от Сдружение „Български кариерен форум“, в ползва на Фондация „Заедно в час“. Събитието бе уважено от над 70 гости. За доброто им настроение изпълнения на живо имаха г-н Светослав Тодоров (пианист), г-жа Ивет Вучкова (певица). Г-н Панайот Панайотов, който в продължение на две години е преподавал в България, като част от екипа на „Заедно в час“, представи своите впечатления и опит за осигуряване на качествено образование за деца с нисък социално-икономически статус. Набраните средства, в размер на 1 000 британски паунда, ще финансират един от учителите по програмата - г-жа Деница Аргирова, на 28 години от Пловдив, която завършва средното си образование с профил "Математика, информатика и английски език", а в последствие завършва специалност „Психология“ в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Благотворителният бал завърши с томбола, част от наградите за която бяха книги на български автори, любезно предоставени от Българския културен институт - Лондон.
 
 
Българка печели в една от категориите на The Stephen Spender Prize за поезия в превод
За първи път превод от българско произведение печели в една от категориите на The Stephen Spender Prize за поезия в превод. Българката Виктория Милева бе избрана за победител в една от категориите (14-and-under) за превод на българската поема – „Прощално“ на Никола Вапцаров, като на церемония на 19 ноември в University of Notre Dame London победителката представи своя превод и получи паричната си награда.
The Stephen Spender Prize за поезия в превод  съществува от 2004 г., като се дава за превод на произведения от който и да е античен или съвременен език на английски език, като ежегодните конкурси се провеждат в сътрудничество с The Guardian. Състезанието е в три категории - Open, 18-and-under и 14-and-under.
 
 
 
Среща на вътрешните министри на Великобритания и България в Лондон

Home Secretary and Deputy Prime Minister Rumiana Bachvarova at their meeting in London on 5 November 2015

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната. По време на срещата министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС, продължаването на съвместните усилия за борба с организираната престъпност на национално ниво и в рамките на Съюза, противодействието на тероризма и подобряването на ефективността на националните структури за сигурност.

Обсъдени бяха и реформите в системите на вътрешните работи на България и Великобритания, актуална тема и за двете страни. Тереза Мей сподели трудния, но положителен опит на Великобритания и подчерта продължаващата необходимост от трансформация на структурите за сигурност на Великобритания и в Европа, съобразно съвременните предизвикателства. Министър Мей допълни, че видовете престъпност, с които правоохранителните структури трябва да се справят днес, за да гарантират сигурността на гражданите, са различни от тези в миналото и това налага реформи. Тя подчерта и важната роля на новите технологии за повишаване ефективността на работата на полицията.

Фокус на визитата бяха националните структури за сигурност на Великобритания и възможността успешните модели да бъдат адаптирани за България. Българският вътрешен министър се запозна с ролята на британския Национален съвет за сигурност при идентифициране на заплахи за националната сигурност и осигуряване на координирани, междуинституционални действия.

В рамките на посещението министър Бъчварова се срещна със съветника по национална сигурност, който докладва пряко на министър-председателя на Великобритания, с директора на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, и висши представители на лондонската полиция и националните структури за сигурност на Обединеното Кралство. По време на срещите в Националната агенция за борба с престъпността министър Бъчварова обсъди добрите практики и актуалните мерки от страна на Великобритания при борбата с тероризма и организираната престъпност, и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между правоохранителните структури на двете страни.

Вицепремиерът Бъчварова се срещна с британския министър по евроейските въпроси Дейвид Лидингтън. Те обсъдиха актуалните процеси в ЕС, като министър Лидингтън я запозна с позицията на Великобритания по предоговаряне на членството на страната в Съюза.

 
Министър Румяна Бъчварова е на работно посещение в Обединеното кралство

По време на визитата си в Лондон в периода 4-6 ноември вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще се срещне с британската си колега Тереза Мей, държавен секретар по вътрешните работи. Акценти в разговорите ще бъдат поставени върху възможностите за задълбочаване на оперативното сътрудничество, борбата с тероризма и противодействието на миграционния натиск.
В българската делегация са включени зам.-министър Филип Гунев и директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов.

 
Заповед за образуване на секции за Национален референдум 2015 г.
Заповедта за образуване на секции можете да видите ТУК.
Списък с желаещите да гласуват можете да видите ТУК.
 
Призив за сътрудничество по подготовката на националния референдум

Посолството на България в Лондон отправя призив към представители, групи и организации на българската общност в Обединеното кралство за осъществяване на контакт с дипломатическото представителство, с цел обсъждане на евентуално сътрудничество по подготовката и провеждането на националния референдум на 25 октомври т.г. Контакт с посолството по този въпрос може да бъде осъществен на тел. 020 7581 3144; 020 7584 9379  и e-mail: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it , както и чрез фейсбук страницата на посолството. 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 49 - 54 of 584
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online