Wednesday, 23 August 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Работно посещение на Даниел Митов във Великобритания

Министър Даниел Митов ще бъде на работно посещение в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в периода 15-17 юни по покана на своя британски колега Филип Хамънд. Двамата първи дипломати ще обсъдят двустранните отношения с акцент върху търговско-икономическо сътрудничество, както и ситуацията в региона на Западните Балканите и предизвикателствата в съседните на ЕС региони. Сред темите на разговор са още приоритетите на Триото по председателството на ЕС (Великобритания, Естония, България) през 2017-2018 г., както и развитието и реформите в Съюза.

В рамките на посещението си министър Митов ще се срещне с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, със съветника по национална сигурност в Кралството сър Ким Дарак, както и с лорд Тимъти Бозуел, председател на Комисията за Европейския съюз в Камарата на лордовете.

Министър Митов ще изнесе публична лекция в LSE (London School of Economics and Political Science) на тема „Външната политика на ЕС: Погледът на България“.

 
LSE Lecture: EU Foreign Policy: the View from Bulgaria

Mitov poster- version 2

 To register for the event, please visit Eventbrite

 
Отбелязване на Деня на българската просвета и култура в посолството
По случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 26 май 2015 г. в Посолството на Р България в Лондон се състоя културна вечер за представители на българската общност и приятели на България.
В приветственото си слово посланик Константин Димитров подчерта значимостта на този светъл български празник за съхраняването на българската културна идентичност, като по този повод заедно с директора на БКИ Лондон Светла Дионисиева връчи награди от името на Министерство на културата за британски културни дейци, допринесли за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство.
Празничната програма включваше музикално поетичен рецитал на ученици от български неделни училища в Лондон, сказка за учениците на Кирил и Методий и български народни танци.
 
 
 
Откриване на мемориална пейка в почит на Пламен Петков
На 26-ти май се навършват 3 години от трагичната гибел на българина Пламен Петков, който загина трагично, след като спаси живота на давещо се дете, но в последствие се удави.

За храбрата си постъпка през 2012 г. Пламен Петков бе награден посмъртно с орден за храброст, първа степен от президента Росен Плевнелиев, както и с почетен знак на Министерство на отбраната „Св. Георги” – II  степен.

В последствие кралица Елизабет Втора посмъртно дари Пламен Петков с орден за храброст, който се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст.

Преди малко повече от година българи в Обединеното кралство започнаха кампания за събиране на средства за поставяне на паметна плоча в района на посолството, като в последствие първоначалният замисъл на инициативата бе променен към поставяне на мемориална пейка и саксии с цветя в двора на посолството. На 26 май 2015 г. от 10.00 ч. в двора на българското посолство в Лондон официално ще бъде открита мемориалната пейка.

 
Българското посолство представи България в Международния благотворителен базар на CFAB в Лондон

На 12 и 13 май 2015 г. в кметството на община “Кензингтън” се състоя 56-то издание на Международния благотворителен базар на организацията CFAB - protecting CHILDREN and uniting FAMILIES ACROSS BORDERS, който се провежда ежегодно под патронажа на принцеса Александра от британското кралско семейство.
Базарът предостави възможност за посетителите да се насладят на пъстра панорама от традиционни изделия и храни, автентични музикални изпълнения и танци от над 80 държави, чиито дипломатически представителства взеха участие. България се представи със свой щанд, на който бяха изложени продукти на водещи български козметични фирми, както и традиционни храни, вино и сувенири, осигурени със съдействието на представителството на „Рефан“ в Лондон, както и на магазин за български стоки „Вентекс - Карлово”, Лондон.
Събитието бе уважено от принцеса Александра, кмета на район „Кензингтън и Челси”, от голям брой посланици, акредитирани в Обединеното кралство, както и от голям брой жители и гости на града.
Средствата, събрани от благотворителния базар, ще бъдат дарени на организацията CFAB, чиято дейност е приоритетно насочено към подпомагането на деца и техните семейства и насърчаване защитата на човешките права.

 

 

 
Day of the Slavonic Alphabet, Bulgarian Enlightenment and Culture
On the occasion of the Day of the Slavonic Alphabet, Bulgarian Enlightenment and Culture, the Embassy of the Republic of Bulgaria and the Bulgarian Cultural Institute London are organising a cultural evening on Tuesday, May 26th, with the following programme:

1800hrs
Sofia Gallery, Bulgarian Cultural Institute, SW7 5HL
Exhibition Opening: Photography
The Thracian Gold Treasure from Sveshtari
Special guest: Dragomir Bogomilov, photographer

1900hrs
Halls of the Bulgarian Embassy, SW7 5HL
• Awards ceremony: The Ministry of Culture Award for individuals,
contributed to the promotion of Bulgarian culture in the United Kingdom
• Performances by students from the Bulgarian Schools in London
• “We are Naum and Angelarius”, Educational talk by Bulgarian students, University of Oxford
• Bulgarian folk dances by ensemble “Tanec”
• Wine reception

RSVP by May 22nd on This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 49 - 54 of 575
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online
We have 1 guest online