Tuesday, 24 January 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Официално закриване на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура
На 17 декември 2014 г. посолството на Република България в Лондон бе домакин на церемония и концерт за официалното закриване на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура.
Временно управляващият посолството Стоимен Велев връчи от името на Министерството на културата юбилейни златни медали „Борис Христов“ на съорганизаторите на Фестивала - Български културен институт – Лондон, в лицето на своя директор Светла Дионисиева, и Иво Станков, директор на фондация „Лондонски фестивал на българската култура“ за изключителен принос за популяризирането на българската култура и изкуство в Обединеното кралство.
Акцентът в програмата на заключителната вечер включваше концерт на Теодосий Спасов със специалното участие на актрисата Бойка Велкова, певицата Деси Добрева и аудио-визуалният проект „Балкански“.
Финалната вечер на Лондонския фестивал на българската култура събра над 300 посетители в салоните на Българското посолство.  Сред официалните гости бяха Кирил Сакскобургготски, представители на чуждестранни дипломатически мисии в Лондон и журналисти от БиБиСи.
Третото издание на Лондонския фестивал на българската култура се проведе  от октомври до декември 2014 г. В рамките на фестивала се проведоха 24 събития, които привлякоха близо 10 000 посетители. Уникалният по мащабите си форум обедини прояви в 6 раздела: класика, поп и джаз, фолклор, филм, театър и изложби. За място на провеждане на събитията бяха избрани едни от най-емблематичните зали в английската столица, сред които „Кадоган Хол“ и „Клапам Гранд“.
 
Търговска мисия за ИКТ компании ще се проведе в Лондон
В периода от 26 до 29 ноември 2014 г. представители на 15 български компании от сектор информационно-комуникационни технологии ще участват в търговска мисия до Лондон.
Проявата се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в изпълнение на проект за развитието на експорта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Агенцията поема разходите на участниците за: самолетен билет, вътрешен транспорт и трансфер, хотелско настаняване и логистика на място.
В състава на търговската мисия до Лондон са включени представители на следните фирми: Антиподес ЕООД – София (разработване и внедряване на софтуерни системи), Бусофт инженеринг АД – Бургас (разработка и поддържане на софтуерни продукти, облачни услуги, аутсорсинг на софтуерни услуги), В&У” ЕООД – Варна (разработка на софтуер по задание на клиента), ДИ Консултинг ООД – София (разработване на софтуерни продукти), ИзиАдс ЕООД – София (интернет реклама), КомплитИТ ООД – София (стратегическо планиране и консултиране, графичен и потребителски дизайн, софтуерна разработка и интернет маркетинг на цялостни интернет и мобилни приложения), Мобайл Афеърс ООД – София (разработка, внедряване, дистрибуция и поддръжка на мобилни приложения за различни бизнес платформи), Мусала Софт АД – София (софтуерни решения, реинженеринг и интеграция на информационни системи, ИТ консултиране), Нюмарк ООД – Варна (дигитален маркетинг, разработка на софтуер и онлайн услуги), Нютек-БТ ООД – София (инженеринг, проектиране и разработване, интеграция, консултации, инсталация и сервиз на комуникационни и информационни системи), Оптилокал ООД – Варна (локално SEO за малки и средни бизнеси от различни ниши), Програмиста ООД – Пловдив (разработка, внедряване, обучение и поддръжка на стандартни и поръчкови софтуерни системи), Смартпро ООД – Варна (производствена, сервизна, консултантска и търговска дейност в областта на информационните технологии), Соларити БГ ООД – Пловдив (софтуер за енергиен мениджмънт за фотоволтаични системи), Фашън.бг ООД – Русе (разработване на комплексни решения за фирмено представяне и реклама в Интернет).

Поради голям интерес към проявата в мисията ще се включат и представители на други 7 компании при условия на самофинансиране, а именно: АКСИДИА АД – София, БАЛКАН СЪРВИСИС ООД – София, БАРТ ООД – Пловдив, БУЛУЪРК КЪМПАНИ ООД – София, СЕЛМАТИК ЕООД – Пловдив, СТС СОФТ АД – Габрово, ТЕТРАКОМ ИНТЕРАКТИВНИ РЕШЕНИЯ ООД – София, както и на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) – София.

Със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Лондон за участниците в търговската мисия е организирана наситена делова програма. В първия ден на проявата ще се проведе среща с г-жа Таня Койчева, ръководител СТИВ Лондон. На българските мениджъри ще бъде представен обзор на ИКТ сектора във Великобритания и изнесени презентации за създаване на търговско дружество и за данъчна система, спецификата на продажбите, изграждане на клиентска мрежа, както и източниците за финансиране на ИКТ бизнеса в Обединеното кралство. По време на посещение в The Bakery Worldwide местни специалисти ще представят предимства от партньорство с различни видове акселератори и ще запознаят с дейността на Tech City UK - най-големия клъстер на острова с над 2 300 фирми.
За участниците в търговската мисия е организирана работна среща в браншова асоциация Tech UK с презентации, споделяне на успешни бизнес практики от страна на специалисти от двете държави. Представителите на БАСКОМ ще запознаят чуждестранните партньори с развитието на българския ИКТ сектор и с възможностите за включване на фирми от сектора в проект FRACTALS, финансиран от ЕС.
В заключение на търговската мисия българските мениджъри и специалисти ще посетят The Business Show 2014 – най-мащабната специализирана изложба във Великобритания за стартиращи и развиващи се компании.

 
Среща на посланик Константин Димитров с представители на българските медии в Обединеното кралство
На 11 ноември т.г. се проведе среща на посланик Константин Димитров и дипломати от посолството с представители на българските медии в Обединеното кралство. По време на срещата бе изказана благодарност за доброто взаимодействие до този момент особено в контекста на разпространената информация, свързана с организацията на отминалите парламентарни избори, като бе отчетена необходимостта от допълнително подобряване на комуникацията с българските граждани и медии в Обединеното кралство.
В тази връзка посолството предвижда провеждането на редовен брифинг веднъж месечно в посолството, на който да бъде правен преглед на отминали и бъдещи публични събития и дейности с участието на посолството, които могат да бъдат публично отразени.
В допълнение на разпространяваната информация чрез уебсайта и фейсбук страницата на посолството, до медиите ще бъдат изпращани и прес-съобщения за важни събития и визити в предварителен порядък.
Посланик Димитров информира за подобрените технически характеристики на наскоро монтираната нова телефонна централа в посолството с тонално набиране,  като изрази увереност, че по този начин комуникацията с представителите на посолството ще бъде значително улеснена и подобрена. 
Участие на световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон
На световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон, което се провежда от 3 до 6 ноември в Лондон България ще участва с рекламен щанд от 295.75  кв. м, на който ще се представят 35 туристически фирми и общински администрации от страната.
World Travel Market е най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение след ITB – Берлин. На изданието на WTM през 2013-та година участваха близо 5 000 изложители, a посетителите бяха над 50 000 представители на туристическия бизнес от цял свят.
Страната ни ще се представи за 34-ти пореден път, с национален щанд на площ от 295 кв.м. Представянето тази година e със слогана BULGARIA – A DISCOVERY TO SHARE, като освен основните продукти – морски и ски ваканции, акцентът в представянето е културен, балнео, спа и уелнес и приключенски туризъм. Наред с основния организатор на българското участие – Министерство на икономиката и енергетиката, на националния щанд участие ще вземат още 35 съ-изложители – общински администрации и туристически фирми.
Традиционно, на втория ден от събитието /04 ноември 2014/ се провежда Среща на министрите, организирана от СОТ и организаторите на изложението.
Тази година на българския щанд ще бъде организирана анимационна програма, представяща оформено дърворезбарско ателие. Предварително изработени и резбовани дървени сувенири ще бъдат подарявани на посетителите и гостите на щанда. Ще бъдат организирани демонстрации на занаята през всички дни на изложението.  На 6-ти ноември, когато се разрешава умерен шум, ще има изпълнения на български народни танци от фолклорен състав в традиционни носии.
Професионален сомелиер ще представя и води специални дегустации на качествени български вина през всички дни на изложението в специално обособена зона.
Предвидена е и специална среща на заместник-министър Ботев с представители на британски и мултинационални медии на българския щанд на втория ден. Те ще имат възможност да се срещнат и с участниците на българския щанд, както и да дегустират селекция качествени вина от страната ни.

 
Тържествен концерт за откриването на Фестивала на българската култура в Лондон
Вчера, на 20 октомври,  в 19 часа, вратите на прочутата зала Кадоган Хол, в сърцето на лондонския квартал Челси, отвори врати за стотиците ценители на българската култура. Програма на официалното откриване на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура остави публиката омаяна и вдъхновена, а по време на втората част на концерта, присъстващите едва се задържаха на столовете си, под звуците на легендарния кавал на Теодосий Спасов.
Концертът бе открит от НП Константин Димитров, посланик на Република България във Великобритания, който поздрави публиката и участниците и представи главните организатори на фестивала - Български културен институт Лондон, в лицето на неговия директор Светла Дионисиева и Иво Станков. Посолството е сред партньорите на фестивала по линия на Комуникационната стратегия на Р България за ЕС. 
Вечерта представляваше празненство  на български звуци и ритми, сред изтънчените мелодии на струнните инструменти на Кралската филхармония, пленяващия глас на сопраното Ваня Ватралова - Станков  и класическата, величествена атмосфера на Кадоган Хол.  
Тази съвкупност бе майсторски дирижирана от Мартин Пантелеев, главният диригент на Софийската филхармония. Под неговите напътствия, Кралската филхармония изпълняваше с явно удоволствие български композиции от  Марин Големинов, Красимир Кюркчийски и известната млада българска композиторка с номинации за „Грами“, Добринка Табакова. Акцент на вечерта беше авторската композиция на Мартин Пантелеев, „Български танц“,  от която многообразната публика изрази искрен възторг и почитание.
Английски кралски оркестър свиреше изцяло българска музика и с възхищение следваше движенията на гениалния български диригент!
С появяването на Теодсий Спасов на сцената, публиката се изправи на крака и в следващия трийсет минути бяха свидетели на една невероятно преживяване . Български народни мотиви, джаз звуци и импровизация, съпроводена от тънко чувство за хумор, бяха част от невероятното  сценично присъствие на Теодосий Спасов.  Кралската филхармония танцово потропваха с крак докато майсторски владееха своите струнни инструменти и ръкопляскаха заедно с публиката след всяко негово изпълнение.
Концертът даде силно начало на започващия Лондонски фестивал на българската култура. Той беше мощно доказателство за способността на българските творци, силата на българските култура и традиции и успешната им интеграция на сцената на световната столица на изкуството - Лондон.
 
Фестивалът включва над 20 събития обхващащи 6 раздела – класика, поп и джаз, фолклор, филм, театър и изложби. Проявите в рамките на фестивала ще продължат до средата на декември.
 
Повече за акцентите в програмата можете да прочетете на официалния сайт на фестивала:
http://www.lfbc.eu/2014/

 
България и Великобритания ще си сътрудничат срещу недекларираната заетост и социалната сигурност

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост, за прилагането на правилата относно реда и условията на заетост в случай на трансгранична работа и предоставяне на услуги, както и за превенцията на експлоатация при случаи на трансгранична заетост и принудителен труд и за прилагането на регламентите за социална сигурност.

Писмо за намерение в този смисъл подписаха на 16 октомври 2014 г. вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на финансите Румен Порожанов от страна на България и министърът на заетостта Естер Маквей от страна на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Двете страни ще си партнират на територията на България и на цялата европейска територия на Обединеното кралство. Писмото за намерение съдържа ориентировъчен списък с разпоредби в сила към датата на подписването му, на основата на които ще се осъществява сътрудничеството. В писмото са изброени органите и институциите, които отговарят за партньорството, като двете централни служби по изпълнение на писмото от българска страна са изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” относно контрола върху недекларираната заетост и Националната агенция за приходите относно контрола върху злоупотребата с осигурителни вноски.

Надзорните и прилагащите органи и институции в двете страни взаимно ще се подпомагат чрез обмен на информация и превантивни мерки в сферите си на дейност. Предвижда се изготвянето на съвместни оценки на риска, подпомагане при разследване на трудова злополука или във връзка с обработването на жалба, обмен на експерти от компетентните институции.

Писмото за намерение предвижда сформирането на двустранна работна група, която ще заседава за първи път в рамките на година след подписването на документа и след това ще провежда заседания най-малко веднъж на всеки две години. До шест месеца след подписването на писмото страните трябва да уредят процедурите за изпълнение в сферите на предвиденото сътрудничество.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Люксембург.
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 49 - 54 of 557
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online
We have 2 guests online