Sunday, 25 June 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Връчване на медала "100 години Борис Христов" на Кралската опера "Ковънт Гардън"

На 11 март 2015 г. посланик Константин Димитров и дипломати от посолството бяха  приети в Кралската опера от изпълнителния директор Алекс Биърд, за да му връчат медала "100 години Борис Христов", с който министерството на културата на Република България награждава операта. На срещата присъства и известният български концертмайстор на оркестъра към Кралската опера Васко Василев.

Медалът се връчва на хора или организации, допринесли за популяризирането на българската култура по света или са участвали в световното отбелязване на 100 години от рождението на великия български оперен певец.  В тази връзка през 2014 г. Кралската опера оказа голямо съдействие при заснемането на документалния филм за Борис Христов "Писмо от Тоскана". Борис Христов е изпълнявал на сцената на Кралската опера "Ковънт Гардън" над 20 години, правейки дебют през 1949 г.

Наградата за операта бе приета с удоволствие от Алекс Биърд, който подчерта значимото наследство, оставено от Борис Христов в Кралската опера. Изтъкнато бе продължаващото осезаемо българско присъствие на сцената на „Ковънт Гардън“ в лицето на Васко Василев и Соня Йончева.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за бъдещи форми на сътрудничество между българската страна и Кралската опера, като в тази връзка бе подчертана важната роля на посолството и на Българския културен институт Лондон в популяризирането на българската култура в Обединеното кралство.

„Музиката е нещото, което ни обединява в контекста на предизвикателствата пред съвременния свят“, отбеляза Алекс Биърд при получаването на медала и грамотата от Министерството на културата.

 
Втора Годишна Конференция на Българския студентски клуб в Кеймбридж, CantaBulgarian
Българският студентски клуб на Университета в Кеймбридж, с подкрепата на Посолството на България в Обединеното кралство и Palantir Technologies има удоволствието да представи “Втората годишна конференция за български студенти и млади професионалисти”. След изключително успешно начало на тази инициатива през 2014г, с 14 студенти от 7 различни университета във Великобритания, тази година ще бъде дадена възможност и на млади български професионалисти да споделят своя опит извън академичната област.
 
Втората Годишна Конференция на CantaBulgarian ще се проведе на 14-ти март 2015 г. в сградата на Българското Посолство в Лондон.

Пълната програма за деня можете да намерите тук:

http://www.cantabulgarian.org/…/confer…/conference-programme

Всички желаещи да присъстват трябва да се регистрират до 12-ти март като попълнят този формуляр:
http://www.cantabulgarian.org/initiati…/conference-15/attend
Регистрацията е задължителна за всички и гарантира достъп до сградата на посолството в деня на конференцията.

Всички презентации ще бъдат на английски език. Събитието е отворено за гости от всички националности, които биха имали желание да присъстват и да чуят повече за работата на талантливи млади българи в Обединеното кралство.

 
Прием в посолството в Лондон по повод Националния празник

Посолството на България в Обединеното кралство отбеляза Националния празник 3 март с прием, даден от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Обединеното кралство Константин Димитров.

Събитието бе уважено от над 200 гости, сред които бяха представители на Форин офис и на други държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Лондон, лордове и членове на Британския парламент, кметовете на някои от главните райони на Лондон, представители на международни неправителствени организации, на бизнес средите, на културния елит и на българската общност в Обединеното кралство.

Специално за празника Българският културен институт Лондон подготви музикална програма, включваща изпълнения на живо на Деворина Гамалова (цигулка), Савелина Кънчева (пиано) и на Българския православен хор, воден от Зори Бърнър.

 

 
Британски университети представят възможности за обучение на образователно изложение в Лондон
Над 80 британски университета представят възможности за обучение на образователно изложение в Лондон

Пропуски за безплатен достъп до събитието могат да се получат от рецепцията на Българското посолство в Лондон

Образователният форум ще се проведе на 28-ми февруари /събота/ от 12 до 17 часа в Lancaster London Hotel.

Събитието ще даде възможност на бъдещи студенти да се запознаят с образователните възможности и условия за кандидатстване във висши учебни заведения в Обединеното Кралство. Сред университетите, които ще се представят на изложението са University of Exeter, King’s College London, University of Bath, UCL и други.

Бъдещите студенти ще могат да зададат въпроси към представителите на университетите, да проверят детайлите за предлаганите курсове, както и да получат информация за визови възможности и стипендии.

В рамките на форума ще се организират още семинари за написване на мотивационно писмо, процес на кандидатстване в университетите с най – висок рейтинг и др.

На самото събитие ще бъдат раздадени 100 стипендии за обучение.

За повече информация можете да посетите интернет страницата www.ukunifair.co.uk
 
Министър Христо Иванов участва в международна конференция в Лондон
Министърът на правосъдието Христо Иванов е гост на тридневната международна конференция в Лондон по повод отбелязването на 800-та годишнина от подписването на Великата харта на свободите - Магна Харта.
      Лидери в областта на бизнеса и правото от цял свят вземат участие в срещата на високо равнище, която се провежда в Кралския конферентен център „Кралица Елизабет II“ в столицата на Великобритания от 23 до 25 февруари т.г.
      Четирите основни теми, които ще бъдат разисквани на форума, са:
• Тласък на икономическия растеж чрез върховенството на закона;
• Правата, залегнали в Магна Харта, и какво е значението им за гражданите, бизнеса и държавата;
• Законът и неговото последователно прилагане – фундамент за всяко проспериращо и здраво общество;
• Правото в ядрото на бизнеса през 21 век – от вътрешното управление през конкуренцията до разрешаване на спорове.
      По време на престоя си в Лондон министър Христо Иванов ще проведе срещи с лорд Бозуел - председател на Комисията по европейски въпроси в Камарата на лордовете, с британския министър на правосъдието г-н Крис Грейлинг и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.
 
Страната ни представи възможностите за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море в Лондон

През следващите седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море. Това стана ясно от среща на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев с вицепрезидента на "Статойл" Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор. Разговорът се проведе на 10 февруари, в рамките на Международната петролна седмица в Лондон, където българската делегация представя потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море.

Делян Добрев обясни пред ръководството на "Статойл", че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години. Енергийният заместник-министър, който отговаря за природните ресурси и концесии уточни, че срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години, всеки път. Заместник-министър Станков и Делян Добрев информираха представителите на "Статойл", че срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на Решението на Министерския съвет в Официалния вестник на ЕС, а срокът за подаване на оферти е 155 дни от публикуването на обявата.

От своя страна от "Статойл" заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока "Хан Аспарух", както и в румънската част на Черно море. Вицепрезидентът на компанията Рюн Бьорнсън подчерта, че ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 55 - 60 of 573
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online