Sunday, 19 November 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Национален референдум 2015
На 25 октомври 2015 г. ще се проведе национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите?“.

В съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви свое решение (№ 1828-МИ/НР от 04.09.2015), чрез което се определят местата извън България, където ще се образуват секции за гласуване на 25 октомври 2015 г.

На територията на Обединеното кралство ще бъдат разкрити секции в следните населени места – Лондон (включително в Тотнъм, Баркинг, Сатън, Стратфорд, Уимбълдън и Иилинг), Манчестър, Глазгоу, Дънди, Абърдийн, Бирмингам, Бристъл, Единбург, Колчестър, Чатъм, Честър, Белфаст, Борнмът, Брайтън, Глостър, Екзитър, Кеймбридж, Ковънтри, Лийдс, Норич, Нотингам, Нюкасъл на Тайн, Оксфорд, Питърбъроу, Портсмут, Саутхемптън и Тънбридж Уелс.

В срок до 29 септември 2015 г. българските граждани в Обединеното кралство могат да заявят желанието си за разкриване на допълнителни секции чрез електронно заявление, публикувано на интернет страницата на ЦИК (www.cik.bg/foreign ) или чрез писмено заявление по образец (www.mfa.bg/bg/pages/170/index.html ), изпратено по пощата до посолството в Лондон.
За повече информация: www.mfa.bg/bg/pages/160/index.html
 
Даниел Митов и Дейвид Лидингтън обсъдиха актуалните предизвикателства пред ЕС

 

Министър Даниел Митов, който е на работно посещение в Лондон, се срещна днес с министъра по европейските въпроси на Обединеното кралство Дейвид Лидингтън. Двамата споделиха общата висока оценка за равнището на двустранното взаимодействие по основните въпроси от актуалния европейски дневен ред.

Министрите отбелязаха общите позиции на България и Обединеното кралство по основните предизвикателства пред ЕС в икономическата област – повишаване на конкурентоспособността на икономиките на държавите-членки, завършването на Единния общ пазар в областта на услугите, енергетиката и дигиталния пазар, намаляването на регулаторната и административна тежест за бизнеса, особено за малките и средни предприятия. Тези споделени приоритети представляват добра основа за разгръщане на сътрудничество между двете страни в рамките на триото от председателства на Съвета на ЕС в периода 2017-2018 г. с участието на Обединеното кралство, Естония и България.

Даниел Митов постави акцент върху въпросите на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като се спря подробно на перспективите за намиране на изход от политическата криза в Република Македония и ключовото място и роля на ЕС в тази връзка.

Министър Митов изтъкна особената важност на развитието на енергийната инфраструктура на страните от региона и насърчаването на мерките за свързване на газопреносните им мрежи с оглед изпълнение на целите на ЕС за повишаване на енергийната сигурност в Европа и диверсификация на енергийните доставки.

Дейвид Лидингтън сподели анализа на българската страна и препотвърди готовността на Обединеното кралство за последователна подкрепа на инфраструктурните проекти в региона, насочени към изпълнение на ключовата амбиция на ЕС за изграждане на общ енергиен съюз.

Изразена бе общата загриженост на двете страни от феномена чуждестранни бойци, като бе откроена необходимостта от още по-тясно сътрудничество между компетентните институции на партньорите в ЕС и съюзници в НАТО за успешно противодействие на този съществен проблем.

 
България и Великобритания потвърдиха силното си партньорство в рамките на ЕС и НАТО

Министър Даниел Митов и британският му колега Филип Хамънд, които се срещната днес в Лондон, подчертаха силното партньорство между Република България и Обединеното кралство в рамките на ЕС и НАТО и отличното равнище на двустранния политически диалог. първите дипломати на двете страни обмениха мнения и оценки по актуалните въпроси от европейския и регионален дневен ред, като се спряха подробно на ситуацията в Република Македония и региона на Западните Балкани като цяло, както и на обстановката в Украйна и рамката на отношенията между ЕС и Русия.

Филип Хамънд запозна българския си колега с основните елементи на британския дневен ред за реформа на ЕС и предстоящото провеждане на национален референдум за излизане или оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз, като подчерта необходимостта от постигане на съгласие между партньорите в ЕС за реформи, насочени към повишаване на неговата конкурентоспособност и демократична отчетност в интерес на просперитета и сигурността на всички европейски граждани. По отношение на британския дебат за реформиране на принципите на достъп на гражданите на ЕС до социалните системи на държавите-членки, Хамънд посочи, че правителството на Обединеното кралство е готово да дискутира със своите европейски партньори възможни решения, които не дискриминират една или друга категория граждани на ЕС и около които може да бъде постигнат широк консенсус между държавите-членки.

България и Обединеното кралство потвърдиха споделената амбиция за активно сътрудничество в хода на подготовката на триото от председателства на Съвета на ЕС в периода 2017-2018 г.

Двамата външни министри приеха съвместно изявление.

Министър Митов проведе срещи и в британския парламент – с председателя на постоянната парламентарна комисия по европейските въпроси на Камарата на лордовете – лорд Бозуел, както и в Кабинета на министър-председателя – със съветника по националната сигурност Ким Дарък.

Акцент в разговора с лорд Бозуел бе ангажиментът на британското правителство за реформиране на ЕС, както и ролята на Камарата и Комисията по отношение на законопроекта за провеждането на очаквания преди края на 2017 г. референдум за оставане или напускане на ЕС. Отчетена бе значителна близост в позициите на двете страни по теми от Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, с особен акцент върху ситуацията в Украйна и значението на кризата в общоевропейски контекст. Министър Митов отправи покана към лорд Бозуел за посещение в България с цел активизиране на двустранното парламентарно сътрудничество, обмен на най-добри практики по отношение на работата на британските комисии по европейски въпроси, както и обсъждане на ролята на националните парламенти в контекста на дебата за европейски реформи.

В рамките на срещата с Ким Дарък бе обсъден широк кръг от теми на сигурността в региона на Западните Балкани, европейската перспектива на страните от региона и мерките за преодоляване на предизвикателствата пред този процес, включително в по-широкия контекст на сигурността в Европа. Актуалната обстановка в Република Македония и перспективите за намиране на изход от политическата криза в страната бяха особен фокус в разговора. Разменени бяха оценки на двете страни по обстановката в Украйна и отношенията между ЕС и Русия, като се очертаха множество допирни точки, в това число по отношение на санкциите на ЕС и подобряването на капацитета на ЕС за ефективна публична комуникация.

 

 
Работно посещение на Даниел Митов във Великобритания

Министър Даниел Митов ще бъде на работно посещение в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в периода 15-17 юни по покана на своя британски колега Филип Хамънд. Двамата първи дипломати ще обсъдят двустранните отношения с акцент върху търговско-икономическо сътрудничество, както и ситуацията в региона на Западните Балканите и предизвикателствата в съседните на ЕС региони. Сред темите на разговор са още приоритетите на Триото по председателството на ЕС (Великобритания, Естония, България) през 2017-2018 г., както и развитието и реформите в Съюза.

В рамките на посещението си министър Митов ще се срещне с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, със съветника по национална сигурност в Кралството сър Ким Дарак, както и с лорд Тимъти Бозуел, председател на Комисията за Европейския съюз в Камарата на лордовете.

Министър Митов ще изнесе публична лекция в LSE (London School of Economics and Political Science) на тема „Външната политика на ЕС: Погледът на България“.

 
LSE Lecture: EU Foreign Policy: the View from Bulgaria

Mitov poster- version 2

 To register for the event, please visit Eventbrite

 
Отбелязване на Деня на българската просвета и култура в посолството
По случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 26 май 2015 г. в Посолството на Р България в Лондон се състоя културна вечер за представители на българската общност и приятели на България.
В приветственото си слово посланик Константин Димитров подчерта значимостта на този светъл български празник за съхраняването на българската културна идентичност, като по този повод заедно с директора на БКИ Лондон Светла Дионисиева връчи награди от името на Министерство на културата за британски културни дейци, допринесли за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство.
Празничната програма включваше музикално поетичен рецитал на ученици от български неделни училища в Лондон, сказка за учениците на Кирил и Методий и български народни танци.
 
 
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 55 - 60 of 584
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online