Tuesday, 24 January 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Покана към българската общност - информационна среща с българския СОЛВИТ център
Българският СОЛВИТ център има удоволствието да покани българската общност в Обединеното кралство на информационна среща, която ще се състои на 28 октомври 2014 г. от 18.30 до 20.00 ч. в салоните на Посолството на България в Лондон.
По време на срещата ще бъдат представени дейността на Българския СОЛВИТ център и възможностите, които мрежата СОЛВИТ предоставя за защита правата на гражданите на ЕС.
СОЛВИТ е неформална мрежа, чиято цел е да помага на гражданите и фирмите в ЕС да намират прагматични решения на проблеми, възникнали в резултат на неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на вътрешния пазар. Областите в рамките на вътрешния пазар, в които СОЛВИТ е компетентен да действа, са: признаване на професионални квалификации, разрешения за пребиваване, достъп до образование, право на установяване, заетост, социална сигурност, свидетелства за управление и регистрация на моторни превозни средства, данъчно облагане, свободно движение на капитали, граничен контрол, предоставяне на услуги и др. СОЛВИТ се занимава с разглеждане на въпроси, свързани единствено с отношенията гражданин - публичен орган (или фирма - публичен орган) при наличие на презграничен елемент и няма правомощия, когато с решаването на проблема е ангажирана съдебна инстанция.
Всички български граждани, желаещи да присъстват на информационната среща следва да заявят своето участие на е-mail: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it . Лицата, които желаят да получат лична консултация от експертите от Българския СОЛВИТ център, следва да попълнят и изпратят и формуляра за подаване на жалба, линк към който има в края на това съобщение и копия от документи, свързани с оплакването. Откритата приемна, в рамките на която ще се проведат индивидуални консултации само по предварително одобрен график ще се проведе на 29-ти октомври от 15.00 до 19.00 ч.
 

 
Адреси на избирателните секции в чужбина
Адресите на избирателните секции в Чужбина може да видите тук
 
Безплатен телефонен номер за изборите в чужбина

В изпълнение на чл. 32 от Изборния кодекс, Министерството на външните работи осигурява безплатен телефонен номер, на който всеки избирател да може да прави справка по имена и ЕГН дали присъства в списъците на лицата, чиито заявления за гласуване извън страната са приети за валидни от страна на Централната избирателна комисия.

Безплатната телефонна линия е с номер 0800 359 359 00 и е достъпна от страната и чужбина до 05.10.2014 г. Операторите ще отговарят всеки ден между 8,30 и 21,30 ч. българско време. Молим Ви да имате предвид, че безплатният номер не може да бъде използван за цели, различни от посочените в Изборния кодекс. При установяване в хода на разговора на отклонение от предназначението на безплатния номер, връзката ще бъде прекъсвана от оператора.

Освен това, МВнР не разполага с информация за причините, поради които заявление за гласуване извън страната не е прието за валидно от страна на ЦИК, затова отправяме молба такива въпроси да не бъдат отправяни към операторите. Липсата на български гражданин в списъците не препятства възможността му да упражни правото си на глас в избирателна секция извън страната, при условие че има избирателни права и представи пред секционната избирателна комисия документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите). Ако срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

 
Неприемни дни на Консулска служба във връзка с парламентарните избори
Във връзка с организацията по провеждане на парламентарните избори на 5-ти октомври 2014 г. Посолството на Р България в Лондон информира, че 3-ти и 6-ти октомври ще бъдат неприемни дни за Консулската служба. Съответно на 2-ри и на 7-ми октомври  2014 г. Консулската служба ще работи с удължено работно време.
 
London Festival of Bulgarian Culture 2014
‘Classical’ meets ‘Ethno Jazz’ in this thrilling collaboration between the Royal Philharmonic Orchestra and one of Bulgaria’s iconic musicians, the kaval (end-blown flute) – virtuoso Theodosii Spassov. A stellar line-up features the Grammy-nominated composer Dobrinka Tabakova, acclaimed soprano Vania Vatralova-Stankov, and the Chief Conductor of the Sofia Philharmonic, Martin Panteleev.

A programme packed with premieres promises to delight the audience with invigorating Balkan rhythms and meditative sounds.

The concert is on the 20th of October at 7.30pm, at Cadogan Hall in London (5 Sloane Terrace, London SW1X 9DQ)

Ticket Information *

£35, £25, £15

* All orders are subject to a transaction fee, except if made in person. See Booking Information for details, payment methods and delivery options.

 
Представяне на български мебелни производители

 

 

Покана за събитието може да намерите тук

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 55 - 60 of 557
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online
We have 2 guests online