Friday, 18 August 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Министър Христо Иванов участва в международна конференция в Лондон
Министърът на правосъдието Христо Иванов е гост на тридневната международна конференция в Лондон по повод отбелязването на 800-та годишнина от подписването на Великата харта на свободите - Магна Харта.
      Лидери в областта на бизнеса и правото от цял свят вземат участие в срещата на високо равнище, която се провежда в Кралския конферентен център „Кралица Елизабет II“ в столицата на Великобритания от 23 до 25 февруари т.г.
      Четирите основни теми, които ще бъдат разисквани на форума, са:
• Тласък на икономическия растеж чрез върховенството на закона;
• Правата, залегнали в Магна Харта, и какво е значението им за гражданите, бизнеса и държавата;
• Законът и неговото последователно прилагане – фундамент за всяко проспериращо и здраво общество;
• Правото в ядрото на бизнеса през 21 век – от вътрешното управление през конкуренцията до разрешаване на спорове.
      По време на престоя си в Лондон министър Христо Иванов ще проведе срещи с лорд Бозуел - председател на Комисията по европейски въпроси в Камарата на лордовете, с британския министър на правосъдието г-н Крис Грейлинг и с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.
 
Страната ни представи възможностите за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море в Лондон

През следващите седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море. Това стана ясно от среща на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев с вицепрезидента на "Статойл" Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор. Разговорът се проведе на 10 февруари, в рамките на Международната петролна седмица в Лондон, където българската делегация представя потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море.

Делян Добрев обясни пред ръководството на "Статойл", че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години. Енергийният заместник-министър, който отговаря за природните ресурси и концесии уточни, че срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години, всеки път. Заместник-министър Станков и Делян Добрев информираха представителите на "Статойл", че срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на Решението на Министерския съвет в Официалния вестник на ЕС, а срокът за подаване на оферти е 155 дни от публикуването на обявата.

От своя страна от "Статойл" заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока "Хан Аспарух", както и в румънската част на Черно море. Вицепрезидентът на компанията Рюн Бьорнсън подчерта, че ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг.

 
Кариерно изложение за българите във Великобритания
В Лондон ще се проведе за пореден път на BG Careers Fair - първият и единствен по рода си кариерен форум, създаден от и за български студенти и млади професионалисти в чужбина. Както и в предходните две години, инициативата се осъществява с ключовата подкрепа на Посолството на Република България в Лондон, като кариерното изложение ще се състои на 7-ми март 2015, събота от 10 до 17.30 ч. в салоните на посолството и в Българския културен институт - Лондон.  
Кариерното изложение дава възможност на участниците да:
•    се запознаят с условията за професионална реализация в България чрез личен контакт с водещи български компании от различни сектори на икономиката;
•    проведат кратко индивидуално интервю с представител на участващите изложители;
•    научат повече за пазара на труда и възможностите за кариерно развитие в България;
•    вземат участие в кратки практически семинари за изготвяне на CV и мотивационни писма и да получат кариерни съвети.
Сред тазгодишните изложители вече са потвърдили участие фирми от сферата на информационните технологии, банковият сектор, авиоиндустрията, клиничните изследвания, машиностроенето, образованието и др. В допълнение към участие с щандове подкрепа за провеждане на събитието ще окажат компаниите Telus, Telenor, Easy Consult, Waltopia и Винпром  Пещера, като участие ще вземат и IBM, Уникредит Булбанк, VMWare, Мусала Софт, РВД и др.
Екипът зад изложението се състои от млади и амбициозни българи със споделена визия за бъдещето и обединени от желанието да допринесат за това, което искат да виждат: все повече българи, търсещи професионална реализация обратно в България. Участието в кариерното изложение оказва важна подкрепа на българите в чужбина при намирането на позиции за работа или стаж в България.
Силният интерес от работодатели и посетители е причина за разширение на дейността, като на  18-ти април 2015 г. ще проведе изложение и в град Франкфурт, насочен към многобройната българска общност в Германия.
На кариерното изложение в Обединеното кралство през 2014 г. над 350 души се регистрираха и посетиха форума, което им даде възможност да осъществят срещи с 19 компании от различни сектори. Над 60% от компаниите успяха да намерят кадри посредством форума - както постоянни служители, така и стажанти.
Участието е безплатно, но желаещите да посетят кариерното изложение следва да попълнят регистрационна форма, публикувана на интернет адрес : http://bgcareersfair.com. На сайта на организаторите ще бъдат публикувани и профили на участващите фирми, график на презентациите и друга информация за изложението.

 
Почина президентът (1990-1997 г.) д-р Желю Желев

 

 

Почина президентът (1990-1997 г.) д-р Желю Желев

Посолството на България ще открие съболезнователна книга в понеделник, 2-ри февруари и вторник, 3-ти февруари, от 10 до 12 ч. и от 14 до 16 ч.

The President (1990-1997) Dr. Zhelyo Zhelev passed away

The Embassy will open a book of condolences on Monday, February 2 and Tuesday, February 3, from 10 a.m. to 12 noon and from 2 p.m. to 4 p.m.

 
България и Обединеното кралство ще продължат да работят за задълбочаване на сътрудничеството си

Съвместно изявление на министъра на външните работи на България Даниел Митов и на министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд след проведена среща на 14 януари 2015 г. в София

Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Обединеното кралство и към по-нататъшно развитие на двустранните ни отношения. Като съюзници и партньори в рамките ЕС и НАТО ние споделяме общи ценности и редица общи интереси. Това е гръбнакът на нашите взаимоотношения при сегашната усложнена международна обстановка.

По време на разговорите разменихме мнения относно ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между нашите държави за противодействие на всички негови форми, включително заплахата от ИДИЛ и други екстремистки организации, които набират „чуждестранни бойци”.Осъждаме остро терористичните нападения в Париж и изразяваме съпричастност към френския народ.    

Република България и Обединеното кралство ще продължат да работят заедно с всички свои партньори за изпълнение на ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс, особено на Плана за действие за повишаване на готовността на НАТО, за да продължи Алиансът да има пълна готовност и ефикасно да се справя със заплахите пред сигурността през 21-ви век.

По време на срещата обсъдихме положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка. Потвърждаваме засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море. Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна. От своя страна ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

Продължаваме на нашето активно сътрудничество по въпросите на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа и в ЕС.

Потвърждаваме нашата подкрепа за политиката на разширяване на ЕС въз основа на стриктни условия и изпълнение на необходимите критерии. Насърчаваме страните от региона да осъществяват необходимите реформи, които трайно да гарантират функционирането на институциите, демокрацията, правова държава и защитата правата на човека, включително на лицата, принадлежащи към малцинствата.

Дискутирахме някои от значимите и актуални въпроси, пред които са изправени ЕС и държавите членки: спешната необходимост от завършване на единния пазар на услуги (включително финансови услуги), цифрови технологии и енергетика; прилагането на адекватни мерки за намаляване на  административната тежест за бизнеса, особено за малкия и среден бизнес; повишаването на нивото на инвестициите, както и сключването на амбициозни търговски споразумения, включително ТТИП. Обсъдихме въпроса за демократичната отчетност в ЕС и обменихме идеи по отношение на механизми за подсилване чуваемостта на електората. 

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите.

Надяваме се, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.

 
Посещение на британския външен министър в България

Министър Даниел Митов ще се срещне на 14 януари с министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, който ще бъде на официално посещение в София по покана на българския си колега.

Официалните разговори ще се състоят в 15.20 ч. в сградата на Министерството на външните работи. Основните теми, които ще бъдат дискутирани са актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност. След пленарните разговори между двете делегации Даниел Митов и Филип Хамънд ще дадат съвместен брифинг за медиите.

Снимащите журналисти ще имат възможност да направят протоколни снимки на официалния вход на МВнР в 15.20 ч. Акредитираните към МВнР представители на медиите са поканени да присъстват на съвместния брифинг на двамата министри от 16.00 ч.

В рамките на визитата си в България Филип Хамънд ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов.

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Results 61 - 66 of 575
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online
We have 2 guests online