Saturday, 29 April 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Среща на посланик Константин Димитров с представители на българските медии в Обединеното кралство
На 11 ноември т.г. се проведе среща на посланик Константин Димитров и дипломати от посолството с представители на българските медии в Обединеното кралство. По време на срещата бе изказана благодарност за доброто взаимодействие до този момент особено в контекста на разпространената информация, свързана с организацията на отминалите парламентарни избори, като бе отчетена необходимостта от допълнително подобряване на комуникацията с българските граждани и медии в Обединеното кралство.
В тази връзка посолството предвижда провеждането на редовен брифинг веднъж месечно в посолството, на който да бъде правен преглед на отминали и бъдещи публични събития и дейности с участието на посолството, които могат да бъдат публично отразени.
В допълнение на разпространяваната информация чрез уебсайта и фейсбук страницата на посолството, до медиите ще бъдат изпращани и прес-съобщения за важни събития и визити в предварителен порядък.
Посланик Димитров информира за подобрените технически характеристики на наскоро монтираната нова телефонна централа в посолството с тонално набиране,  като изрази увереност, че по този начин комуникацията с представителите на посолството ще бъде значително улеснена и подобрена. 
Участие на световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон
На световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон, което се провежда от 3 до 6 ноември в Лондон България ще участва с рекламен щанд от 295.75  кв. м, на който ще се представят 35 туристически фирми и общински администрации от страната.
World Travel Market е най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение след ITB – Берлин. На изданието на WTM през 2013-та година участваха близо 5 000 изложители, a посетителите бяха над 50 000 представители на туристическия бизнес от цял свят.
Страната ни ще се представи за 34-ти пореден път, с национален щанд на площ от 295 кв.м. Представянето тази година e със слогана BULGARIA – A DISCOVERY TO SHARE, като освен основните продукти – морски и ски ваканции, акцентът в представянето е културен, балнео, спа и уелнес и приключенски туризъм. Наред с основния организатор на българското участие – Министерство на икономиката и енергетиката, на националния щанд участие ще вземат още 35 съ-изложители – общински администрации и туристически фирми.
Традиционно, на втория ден от събитието /04 ноември 2014/ се провежда Среща на министрите, организирана от СОТ и организаторите на изложението.
Тази година на българския щанд ще бъде организирана анимационна програма, представяща оформено дърворезбарско ателие. Предварително изработени и резбовани дървени сувенири ще бъдат подарявани на посетителите и гостите на щанда. Ще бъдат организирани демонстрации на занаята през всички дни на изложението.  На 6-ти ноември, когато се разрешава умерен шум, ще има изпълнения на български народни танци от фолклорен състав в традиционни носии.
Професионален сомелиер ще представя и води специални дегустации на качествени български вина през всички дни на изложението в специално обособена зона.
Предвидена е и специална среща на заместник-министър Ботев с представители на британски и мултинационални медии на българския щанд на втория ден. Те ще имат възможност да се срещнат и с участниците на българския щанд, както и да дегустират селекция качествени вина от страната ни.

 
Тържествен концерт за откриването на Фестивала на българската култура в Лондон
Вчера, на 20 октомври,  в 19 часа, вратите на прочутата зала Кадоган Хол, в сърцето на лондонския квартал Челси, отвори врати за стотиците ценители на българската култура. Програма на официалното откриване на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура остави публиката омаяна и вдъхновена, а по време на втората част на концерта, присъстващите едва се задържаха на столовете си, под звуците на легендарния кавал на Теодосий Спасов.
Концертът бе открит от НП Константин Димитров, посланик на Република България във Великобритания, който поздрави публиката и участниците и представи главните организатори на фестивала - Български културен институт Лондон, в лицето на неговия директор Светла Дионисиева и Иво Станков. Посолството е сред партньорите на фестивала по линия на Комуникационната стратегия на Р България за ЕС. 
Вечерта представляваше празненство  на български звуци и ритми, сред изтънчените мелодии на струнните инструменти на Кралската филхармония, пленяващия глас на сопраното Ваня Ватралова - Станков  и класическата, величествена атмосфера на Кадоган Хол.  
Тази съвкупност бе майсторски дирижирана от Мартин Пантелеев, главният диригент на Софийската филхармония. Под неговите напътствия, Кралската филхармония изпълняваше с явно удоволствие български композиции от  Марин Големинов, Красимир Кюркчийски и известната млада българска композиторка с номинации за „Грами“, Добринка Табакова. Акцент на вечерта беше авторската композиция на Мартин Пантелеев, „Български танц“,  от която многообразната публика изрази искрен възторг и почитание.
Английски кралски оркестър свиреше изцяло българска музика и с възхищение следваше движенията на гениалния български диригент!
С появяването на Теодсий Спасов на сцената, публиката се изправи на крака и в следващия трийсет минути бяха свидетели на една невероятно преживяване . Български народни мотиви, джаз звуци и импровизация, съпроводена от тънко чувство за хумор, бяха част от невероятното  сценично присъствие на Теодосий Спасов.  Кралската филхармония танцово потропваха с крак докато майсторски владееха своите струнни инструменти и ръкопляскаха заедно с публиката след всяко негово изпълнение.
Концертът даде силно начало на започващия Лондонски фестивал на българската култура. Той беше мощно доказателство за способността на българските творци, силата на българските култура и традиции и успешната им интеграция на сцената на световната столица на изкуството - Лондон.
 
Фестивалът включва над 20 събития обхващащи 6 раздела – класика, поп и джаз, фолклор, филм, театър и изложби. Проявите в рамките на фестивала ще продължат до средата на декември.
 
Повече за акцентите в програмата можете да прочетете на официалния сайт на фестивала:
http://www.lfbc.eu/2014/

 
България и Великобритания ще си сътрудничат срещу недекларираната заетост и социалната сигурност

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост, за прилагането на правилата относно реда и условията на заетост в случай на трансгранична работа и предоставяне на услуги, както и за превенцията на експлоатация при случаи на трансгранична заетост и принудителен труд и за прилагането на регламентите за социална сигурност.

Писмо за намерение в този смисъл подписаха на 16 октомври 2014 г. вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на финансите Румен Порожанов от страна на България и министърът на заетостта Естер Маквей от страна на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Двете страни ще си партнират на територията на България и на цялата европейска територия на Обединеното кралство. Писмото за намерение съдържа ориентировъчен списък с разпоредби в сила към датата на подписването му, на основата на които ще се осъществява сътрудничеството. В писмото са изброени органите и институциите, които отговарят за партньорството, като двете централни служби по изпълнение на писмото от българска страна са изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” относно контрола върху недекларираната заетост и Националната агенция за приходите относно контрола върху злоупотребата с осигурителни вноски.

Надзорните и прилагащите органи и институции в двете страни взаимно ще се подпомагат чрез обмен на информация и превантивни мерки в сферите си на дейност. Предвижда се изготвянето на съвместни оценки на риска, подпомагане при разследване на трудова злополука или във връзка с обработването на жалба, обмен на експерти от компетентните институции.

Писмото за намерение предвижда сформирането на двустранна работна група, която ще заседава за първи път в рамките на година след подписването на документа и след това ще провежда заседания най-малко веднъж на всеки две години. До шест месеца след подписването на писмото страните трябва да уредят процедурите за изпълнение в сферите на предвиденото сътрудничество.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Люксембург.
 
Покана към българската общност - информационна среща с българския СОЛВИТ център
Българският СОЛВИТ център има удоволствието да покани българската общност в Обединеното кралство на информационна среща, която ще се състои на 28 октомври 2014 г. от 18.30 до 20.00 ч. в салоните на Посолството на България в Лондон.
По време на срещата ще бъдат представени дейността на Българския СОЛВИТ център и възможностите, които мрежата СОЛВИТ предоставя за защита правата на гражданите на ЕС.
СОЛВИТ е неформална мрежа, чиято цел е да помага на гражданите и фирмите в ЕС да намират прагматични решения на проблеми, възникнали в резултат на неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на вътрешния пазар. Областите в рамките на вътрешния пазар, в които СОЛВИТ е компетентен да действа, са: признаване на професионални квалификации, разрешения за пребиваване, достъп до образование, право на установяване, заетост, социална сигурност, свидетелства за управление и регистрация на моторни превозни средства, данъчно облагане, свободно движение на капитали, граничен контрол, предоставяне на услуги и др. СОЛВИТ се занимава с разглеждане на въпроси, свързани единствено с отношенията гражданин - публичен орган (или фирма - публичен орган) при наличие на презграничен елемент и няма правомощия, когато с решаването на проблема е ангажирана съдебна инстанция.
Всички български граждани, желаещи да присъстват на информационната среща следва да заявят своето участие на е-mail: This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it . Лицата, които желаят да получат лична консултация от експертите от Българския СОЛВИТ център, следва да попълнят и изпратят и формуляра за подаване на жалба, линк към който има в края на това съобщение и копия от документи, свързани с оплакването. Откритата приемна, в рамките на която ще се проведат индивидуални консултации само по предварително одобрен график ще се проведе на 29-ти октомври от 15.00 до 19.00 ч.
 

 
Адреси на избирателните секции в чужбина
Адресите на избирателните секции в Чужбина може да видите тук
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Results 61 - 66 of 567
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Моля, гласувайте коя от темите представлява интерес за Вас
 
Who's Online