Sunday, 25 June 2017
Home

Welcome to the web site of the Bulgarian Embassy in London.

We have the pleasure of presenting our country to the British public by providing information on Bulgaria in general, dwelling briefly on aspects of Bulgarian life, supplying up-to-date information on topics of interest of Bulgarian activities in the United Kingdom and the activities of this Embassy in particular, and spelling out details on visa requirements.

News
Symbols of Sovereignity
Кариерно изложение за българите във Великобритания
В Лондон ще се проведе за пореден път на BG Careers Fair - първият и единствен по рода си кариерен форум, създаден от и за български студенти и млади професионалисти в чужбина. Както и в предходните две години, инициативата се осъществява с ключовата подкрепа на Посолството на Република България в Лондон, като кариерното изложение ще се състои на 7-ми март 2015, събота от 10 до 17.30 ч. в салоните на посолството и в Българския културен институт - Лондон.  
Кариерното изложение дава възможност на участниците да:
•    се запознаят с условията за професионална реализация в България чрез личен контакт с водещи български компании от различни сектори на икономиката;
•    проведат кратко индивидуално интервю с представител на участващите изложители;
•    научат повече за пазара на труда и възможностите за кариерно развитие в България;
•    вземат участие в кратки практически семинари за изготвяне на CV и мотивационни писма и да получат кариерни съвети.
Сред тазгодишните изложители вече са потвърдили участие фирми от сферата на информационните технологии, банковият сектор, авиоиндустрията, клиничните изследвания, машиностроенето, образованието и др. В допълнение към участие с щандове подкрепа за провеждане на събитието ще окажат компаниите Telus, Telenor, Easy Consult, Waltopia и Винпром  Пещера, като участие ще вземат и IBM, Уникредит Булбанк, VMWare, Мусала Софт, РВД и др.
Екипът зад изложението се състои от млади и амбициозни българи със споделена визия за бъдещето и обединени от желанието да допринесат за това, което искат да виждат: все повече българи, търсещи професионална реализация обратно в България. Участието в кариерното изложение оказва важна подкрепа на българите в чужбина при намирането на позиции за работа или стаж в България.
Силният интерес от работодатели и посетители е причина за разширение на дейността, като на  18-ти април 2015 г. ще проведе изложение и в град Франкфурт, насочен към многобройната българска общност в Германия.
На кариерното изложение в Обединеното кралство през 2014 г. над 350 души се регистрираха и посетиха форума, което им даде възможност да осъществят срещи с 19 компании от различни сектори. Над 60% от компаниите успяха да намерят кадри посредством форума - както постоянни служители, така и стажанти.
Участието е безплатно, но желаещите да посетят кариерното изложение следва да попълнят регистрационна форма, публикувана на интернет адрес : http://bgcareersfair.com. На сайта на организаторите ще бъдат публикувани и профили на участващите фирми, график на презентациите и друга информация за изложението.

 
Почина президентът (1990-1997 г.) д-р Желю Желев

 

 

Почина президентът (1990-1997 г.) д-р Желю Желев

Посолството на България ще открие съболезнователна книга в понеделник, 2-ри февруари и вторник, 3-ти февруари, от 10 до 12 ч. и от 14 до 16 ч.

The President (1990-1997) Dr. Zhelyo Zhelev passed away

The Embassy will open a book of condolences on Monday, February 2 and Tuesday, February 3, from 10 a.m. to 12 noon and from 2 p.m. to 4 p.m.

 
България и Обединеното кралство ще продължат да работят за задълбочаване на сътрудничеството си

Съвместно изявление на министъра на външните работи на България Даниел Митов и на министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд след проведена среща на 14 януари 2015 г. в София

Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Обединеното кралство и към по-нататъшно развитие на двустранните ни отношения. Като съюзници и партньори в рамките ЕС и НАТО ние споделяме общи ценности и редица общи интереси. Това е гръбнакът на нашите взаимоотношения при сегашната усложнена международна обстановка.

По време на разговорите разменихме мнения относно ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между нашите държави за противодействие на всички негови форми, включително заплахата от ИДИЛ и други екстремистки организации, които набират „чуждестранни бойци”.Осъждаме остро терористичните нападения в Париж и изразяваме съпричастност към френския народ.    

Република България и Обединеното кралство ще продължат да работят заедно с всички свои партньори за изпълнение на ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс, особено на Плана за действие за повишаване на готовността на НАТО, за да продължи Алиансът да има пълна готовност и ефикасно да се справя със заплахите пред сигурността през 21-ви век.

По време на срещата обсъдихме положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка. Потвърждаваме засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море. Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна. От своя страна ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

Продължаваме на нашето активно сътрудничество по въпросите на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа и в ЕС.

Потвърждаваме нашата подкрепа за политиката на разширяване на ЕС въз основа на стриктни условия и изпълнение на необходимите критерии. Насърчаваме страните от региона да осъществяват необходимите реформи, които трайно да гарантират функционирането на институциите, демокрацията, правова държава и защитата правата на човека, включително на лицата, принадлежащи към малцинствата.

Дискутирахме някои от значимите и актуални въпроси, пред които са изправени ЕС и държавите членки: спешната необходимост от завършване на единния пазар на услуги (включително финансови услуги), цифрови технологии и енергетика; прилагането на адекватни мерки за намаляване на  административната тежест за бизнеса, особено за малкия и среден бизнес; повишаването на нивото на инвестициите, както и сключването на амбициозни търговски споразумения, включително ТТИП. Обсъдихме въпроса за демократичната отчетност в ЕС и обменихме идеи по отношение на механизми за подсилване чуваемостта на електората. 

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите.

Надяваме се, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.

 
Посещение на британския външен министър в България

Министър Даниел Митов ще се срещне на 14 януари с министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, който ще бъде на официално посещение в София по покана на българския си колега.

Официалните разговори ще се състоят в 15.20 ч. в сградата на Министерството на външните работи. Основните теми, които ще бъдат дискутирани са актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност. След пленарните разговори между двете делегации Даниел Митов и Филип Хамънд ще дадат съвместен брифинг за медиите.

Снимащите журналисти ще имат възможност да направят протоколни снимки на официалния вход на МВнР в 15.20 ч. Акредитираните към МВнР представители на медиите са поканени да присъстват на съвместния брифинг на двамата министри от 16.00 ч.

В рамките на визитата си в България Филип Хамънд ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов.

 
Официално закриване на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура
На 17 декември 2014 г. посолството на Република България в Лондон бе домакин на церемония и концерт за официалното закриване на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура.
Временно управляващият посолството Стоимен Велев връчи от името на Министерството на културата юбилейни златни медали „Борис Христов“ на съорганизаторите на Фестивала - Български културен институт – Лондон, в лицето на своя директор Светла Дионисиева, и Иво Станков, директор на фондация „Лондонски фестивал на българската култура“ за изключителен принос за популяризирането на българската култура и изкуство в Обединеното кралство.
Акцентът в програмата на заключителната вечер включваше концерт на Теодосий Спасов със специалното участие на актрисата Бойка Велкова, певицата Деси Добрева и аудио-визуалният проект „Балкански“.
Финалната вечер на Лондонския фестивал на българската култура събра над 300 посетители в салоните на Българското посолство.  Сред официалните гости бяха Кирил Сакскобургготски, представители на чуждестранни дипломатически мисии в Лондон и журналисти от БиБиСи.
Третото издание на Лондонския фестивал на българската култура се проведе  от октомври до декември 2014 г. В рамките на фестивала се проведоха 24 събития, които привлякоха близо 10 000 посетители. Уникалният по мащабите си форум обедини прояви в 6 раздела: класика, поп и джаз, фолклор, филм, театър и изложби. За място на провеждане на събитията бяха избрани едни от най-емблематичните зали в английската столица, сред които „Кадоган Хол“ и „Клапам Гранд“.
 
Търговска мисия за ИКТ компании ще се проведе в Лондон
В периода от 26 до 29 ноември 2014 г. представители на 15 български компании от сектор информационно-комуникационни технологии ще участват в търговска мисия до Лондон.
Проявата се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в изпълнение на проект за развитието на експорта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Агенцията поема разходите на участниците за: самолетен билет, вътрешен транспорт и трансфер, хотелско настаняване и логистика на място.
В състава на търговската мисия до Лондон са включени представители на следните фирми: Антиподес ЕООД – София (разработване и внедряване на софтуерни системи), Бусофт инженеринг АД – Бургас (разработка и поддържане на софтуерни продукти, облачни услуги, аутсорсинг на софтуерни услуги), В&У” ЕООД – Варна (разработка на софтуер по задание на клиента), ДИ Консултинг ООД – София (разработване на софтуерни продукти), ИзиАдс ЕООД – София (интернет реклама), КомплитИТ ООД – София (стратегическо планиране и консултиране, графичен и потребителски дизайн, софтуерна разработка и интернет маркетинг на цялостни интернет и мобилни приложения), Мобайл Афеърс ООД – София (разработка, внедряване, дистрибуция и поддръжка на мобилни приложения за различни бизнес платформи), Мусала Софт АД – София (софтуерни решения, реинженеринг и интеграция на информационни системи, ИТ консултиране), Нюмарк ООД – Варна (дигитален маркетинг, разработка на софтуер и онлайн услуги), Нютек-БТ ООД – София (инженеринг, проектиране и разработване, интеграция, консултации, инсталация и сервиз на комуникационни и информационни системи), Оптилокал ООД – Варна (локално SEO за малки и средни бизнеси от различни ниши), Програмиста ООД – Пловдив (разработка, внедряване, обучение и поддръжка на стандартни и поръчкови софтуерни системи), Смартпро ООД – Варна (производствена, сервизна, консултантска и търговска дейност в областта на информационните технологии), Соларити БГ ООД – Пловдив (софтуер за енергиен мениджмънт за фотоволтаични системи), Фашън.бг ООД – Русе (разработване на комплексни решения за фирмено представяне и реклама в Интернет).

Поради голям интерес към проявата в мисията ще се включат и представители на други 7 компании при условия на самофинансиране, а именно: АКСИДИА АД – София, БАЛКАН СЪРВИСИС ООД – София, БАРТ ООД – Пловдив, БУЛУЪРК КЪМПАНИ ООД – София, СЕЛМАТИК ЕООД – Пловдив, СТС СОФТ АД – Габрово, ТЕТРАКОМ ИНТЕРАКТИВНИ РЕШЕНИЯ ООД – София, както и на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) – София.

Със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Лондон за участниците в търговската мисия е организирана наситена делова програма. В първия ден на проявата ще се проведе среща с г-жа Таня Койчева, ръководител СТИВ Лондон. На българските мениджъри ще бъде представен обзор на ИКТ сектора във Великобритания и изнесени презентации за създаване на търговско дружество и за данъчна система, спецификата на продажбите, изграждане на клиентска мрежа, както и източниците за финансиране на ИКТ бизнеса в Обединеното кралство. По време на посещение в The Bakery Worldwide местни специалисти ще представят предимства от партньорство с различни видове акселератори и ще запознаят с дейността на Tech City UK - най-големия клъстер на острова с над 2 300 фирми.
За участниците в търговската мисия е организирана работна среща в браншова асоциация Tech UK с презентации, споделяне на успешни бизнес практики от страна на специалисти от двете държави. Представителите на БАСКОМ ще запознаят чуждестранните партньори с развитието на българския ИКТ сектор и с възможностите за включване на фирми от сектора в проект FRACTALS, финансиран от ЕС.
В заключение на търговската мисия българските мениджъри и специалисти ще посетят The Business Show 2014 – най-мащабната специализирана изложба във Великобритания за стартиращи и развиващи се компании.

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Results 61 - 66 of 573
The First Bulgarian state on the European continent was founded in 681 AD in the lands near the Danube delta by Khan Asparouh.

State Coat of Arms

National Flag

Who's Online